Francesinha

Ovo je 'najbolji sendvič na svijetu'

Često dolazi na stol s krumpirićima i prženim jajem na vrhu.
Lifestyle / Hrana | 29. 03. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najbolji sendvič na svijetu'', kako Portugalci tepaju Francesinhi, potječe iz Porta. Iako se naziva sendvičem, to je zasitno jelo primamljivije okusnim pupoljcima nego oku.

Mala Portugalka i nije tako mala: ispod naizgled neugledne vanjštine kriju se slojevi slasti: tostirani kruh, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni su umakom od rajčice i piva.

Često dolazi na stol s krumpirićima i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s gljivama, piletinom i raznim povrćem. Francesinha se ne jede s nogu, nego predstavlja cjelovit obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio slavni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su guštali mnogi portugalski imigranti.

Sastojci za Francesinhu:

2 kriške kruha
1 tanki juneći odrezak
1 svježa kobasica
1 sušena svinjska kobasica
2 kriške šunke
5 kriški sira
1 jaje

Umak:

1 žličica maslinova ulja
1 žlica svinjske masti
1 mali luk
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 manja limenka pelata
400 ml goveđeg temeljca
1 dl slatkog vina
500 ml svijetlog piva
1 ljuta papričica
2 žlice umaka Worcester
sol, crni papar

Priprema:

1. Zagrijte svinjsku mast, maslinovo ulje, sjeckani češnjak i lovorov list. Nakon dvije minute dodajte sjeckani luk i pržite oko 8 minuta.

2. Dodajte konzerviranu rajčicu i goveđi temeljac. Kada zavrije, pustite da krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u umak pa kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa izmiksajte štapnim mikserom u glatku smjesu i ostavite umak neka se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo škrobnog brašna razmućenog u vodi pa posolite i popaprite.

3. U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

4. Nježno ispecite kriške kruha.

5. Na tanjur stavite jednu krišku kruha, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice i posljednju krišku kruha.

6. Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumanjak i dalje vidi. Vrući umak žlicom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi, piše Punkufer.

Kopirati
Drag cursor here to close