Ukusno, jako

Jednostavan rižoto sa šparogama

Pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina.
Lifestyle / Hrana | 03. 05. 2021. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Jednostavan rižoto sa šparogama

Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti.

Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa.  ... i sve to za maksimalno pola sata, piše miss gastro.

Sastojci su dostatni za dva serviranja. Dobar tek!

Sastojci:

200 g šparoga

800 ml povrtnog temeljca

2 žlice maslinovog ulja

30 g maslaca

1 mali luk

180 g riže

100 ml bijelog vina

30 g parmezana 

Priprema:

Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće. 

Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta. 

Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj temeljac (koji si procijedila) i pusti da se krčka 15-ak minuta. 

Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj one vrhove šparoga koji te čekaju na tanjuriću, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije. 

Dodaj kocku maslaca, dobro začini soli i paprom i pažljivo promiješaj.

Kopirati
Drag cursor here to close