Prva država u svijetu

Italija je prva država koja će zabraniti hranu uzgojenu u laboratoriju

Na događaju u irskom gradu Kilkennyju pod nazivom "Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike," vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i mogućnostima.
Lifestyle / Hrana | 07. 11. 2023. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija će uskoro zabraniti sintetičku hranu, najavio je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida, na nedavnom sastanku Europskih konzervativaca i reformista (ECR) koji se održavao tijekom vikenda. Ovo povlačenje čini Italiju prvom državom u svijetu koja će zabraniti sintetsku hranu.

Idućeg ponedjeljka u donjem domu talijanskog parlamenta raspravljat će se o zakon koji predviđa zabranu proizvodnje, uvoza i promocije hrane proizvedene u laboratorijima, prenosi Telegram.

Žele biti primjer

Na događaju u irskom gradu Kilkennyju pod nazivom "Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike," vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i mogućnostima koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i ekološkom sektoru.

"Želimo postaviti primjer kako se to može regulirati". Dodao je da su odabrali načelo predostrožnosti i naglasio važnost kvalitetne hrane za sve, bez obzira na društveni status.

S talijanskim ministrom složio se i Janusz Wojciechowski, povjerenik EU za poljoprivredu iz poljske stranke PiS, koji je također sudjelovao na događaju ECR-a. Wojciechowski je naglasio važnost tradicionalne poljoprivrede i zaštite prirodnih proizvoda. Kritizirao je sintetske proizvode, ističući da sintetičko meso nije pravo meso, a sintetičko mlijeko nije pravo mlijeko. Pohvalio je podršku Europske komisije za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

U suprotnosti s EU direktivama

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u otvorenoj je suprotnosti s onim koji je usvojila EU, a koji je, prema Fratelli d’Italia, previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari riskiraju plaćanje vrlo visoke cijene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Europske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane", objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, čelnik Fratelli d’ Italie u Europskom parlamentu.

"Manja proizvodnja hrane bit će zamijenjena samo u srednjoročnom razdoblju s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close