Njami

Gazpacho od dinje – savršena osvježavajuća ljetna juha

Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje
Lifestyle / Hrana | 11. 07. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni gazpacho je hladna španjolska juha koja je pravi ljetni spas, a svaka španjolska baka ima svoj omiljeni (i tajni)recept za ovo jelo! 

Postoji toliko mnogo stvari koje možeš napraviti da prilagodiš svoj gazpacho - napravi gazpacho od jagoda, kupina, lubenica... lista je duga. Ali naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje.

Predlažemo da ovaj gazpacho od dinje poslužiš u zdjelicama i preliješ s nekoliko različitih ukrasa za predjelo ili lagani ručak! Kao i sva španjolska hrana, najbolje ju je poslužiti sa španjolskom šunkom. Ako ne možeš pronaći iberijsku šunku, umjesto nje se slobodno posluži pršutom. 

Sastojci:

2 rajčice

1 dinja

1 zelena paprika

0,5 luka

100 g domaćeg kruha

3 žlice jabučnog octa

1 žlica šećera ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol

čili 

Postupak:

Dinju dobro operi i osuši. Prereži je na pola nožem s dugom, čvrstom oštricom, pa žličicom izvadi sjemenke i unutarnje niti te oguli koru. Nareži meso dinje na kockice.

Papriku operi, odstrani joj peteljku, sjemenke. Rajčice operi, osuši, prereži na pola i očisti od sjemenki. Oguli luk. Sve pripremljeno povrće nareži na kockice. S kruha skini koricu i nareži ga na kockice. U zdjelu pomiješaj pulpu dinje, kruh i pripremljeno povrće te pažljivo promiješaj sa 2 žlice. Zatim u smjesu dodaj šećer, malo ulja, ocat, sol i ljutu papričicu.

Gazpacho još jednom promiješaj da se dobro začini. Dovrši hladnu juhu. Na kraju dodaj 8 dcl vode, ponovno promiješaj, pokrij zdjelu prozirnom folijom i sve prebaci u hladnjak na najmanje 4 sata da se okus prožmu.

Izblendaj. Izvadi gazpacho od dinje iz hladnjaka i rasporedi ga u zdjelice. Preporučujemo da ga poslužiš s kriškama sirove šunke ili pršuta.

Kopirati
Drag cursor here to close