Sharjah

Farma pšenice u pustinji Ujedinjenih Arapskih Emirata spremna je dočekati prvu žetvu

Strojevi za žetvu okupit će se na poljima u ožujku i sakupljati zrele usjeve.
Lifestyle / Hrana | 14. 02. 2023. u 13:40 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Farmeri i inženjeri na farmi u Sharjahu spremaju se dočekati prvu žetvu pšenice - poduzetni;kog projekta, zapocetog prosle godine.

Strojevi za žetvu okupit će se na poljima u ožujku i sakupljati zrele usjeve.

National je posjetio kompleks od 400 hektara, veličine otprilike 500 nogometnih igrališta, u Mleihi.

Projektom upravlja odjel za poljoprivredu i stočarstvo u Sharjah. Prvu fazu farme otvorio je u studenom šeik dr. Sultan bin Muhammad Al Qasimi, vladar Sharjah (jednog od sedam emirata), dok su se operateri strojeva vozili po poljima razbacujući sjeme.

U četiri mjeseca, pustinjska zemlja u podnožju stjenovitih planina pretvorena je u zelenu oazu, spremnu dati do 1700 tona pšenice.

"Očekujemo da će datum žetve biti bilo kada između 15. i 20. ožujka", rekao je dr. Khalifa Musabeh Ahmed Alteneiji, predsjednik Odjela za poljoprivredu i stočarstvo.

- Pšenica će ići na lokalno tržište ovdje u Sharjah kao ali i u ostale emirate UAE.

Usjev je uzgojen bez upotrebe pesticida, kemikalija ili genetski modificiranog sjemena. Nakon žetve, bit će poslana u mlinove na preradu kako bi pšenica postala jestiva.

"Očekujemo da će proizvodi biti dostupni na tržištu u svibnju ili lipnju", rekao je dr. Alteneiji.

Cilj je u fazama doseći ukupnu površinu od 1900 hektara.

Farma je opremljena najsuvremenijom tehnologijom koja uključuje senzore za tlo kao i satelite koji vrše termovizijsko snimanje lokacije. Senzori mogu mjeriti količinu vode u tlu kako bi se izbjeglo rasipanje.

Farma također ima meteorološku stanicu na licu mjesta koja može predvidjeti temperaturu, brzinu vjetra i vlažnost do 48 sati. Ako se predviđa kiša, farma smanjuje navodnjavanje.

Polja se navodnjavaju pomoću rezervoara kapaciteta 16.000 kubnih metara. U jednom danu, pomoću šest velikih usisnih pumpi može se proizvesti do 60.000 kubičnih metara vode.

Farma koristi zakretno navodnjavanje koje se sastoji od mehaniziranih sustava prskalica koji se mogu pomicati pomoću motora. Satelitskom nadzoru i sprinkler sustavima može se pristupiti daljinski pomoću aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close