Omiljeno varivo

Dobro poznati okus djetinjstva

Kelj varivo bez mesa jednostavno je, jeftino, a tako voljeno jelo iz djetinjstva koje će te okusima vratit u neka bezbrižna vremena
Lifestyle / Hrana | 25. 02. 2022. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kelj varivo

Kelj varivo je odličan recept koji rado pripremamo tijekom cijele godine, a posebno u hladnijim mjesecima. Osim što je kelj zdrav, može biti i uistinu ukusan kada je pripremljen na pravi način. Sve što ti je potrebno za kelj varivo je manja glavica kelja, nekoliko krumpira, luk, mrkva i nešto začina. 

Kelj varivo za snažniji imunitet Kelj je bogat izvor vitamina A i C, a obiluje i vitaminom K te željezom. Sam po sebi je niskokaloričan što kelj varivo čini odličnim obrokom ako tražiš zdravo jelo bez previše nepotrebnih kalorija.

Za pripremu ne trebaš raditi zapršku, no ako želiš kelj varivo na gusto i posluži ga kao prilog mesu, jednostavno zagrij malo brašna s uljem i umiješaj u kelj varivo. Naravno, to će dodati koju kaloriju više zdravom varivu, piše missgastro. 

Kelj varivo možeš napraviti i s mesom Povrtnom receptu za kelj varivo možeš dodati i komad suhog mesa ili kobasice kako bi okusi bili bogatiji. Jednostavno komadić suhog mesa po želji ubaci u lonac u isto vrijeme kada dodaš blanširani kelj i nastavi kuhati. Osim suhog mesa ili kobasice, uz kelj varivo možeš pripremiti faširance ili pohano meso.

Sastojci:

1 manja glavica kelja

3 krumpira

1 luk

1 mrkva

200 ml temeljca 

Crvena paprika

Lovorov list

Papar

Sol

Priprema:

Luk nasjeckaj na sitno pa ga pirjaj na ulju. Za to vrijeme oguli krumpir i mrkvu i nasjeckaj ih na kockice. Ubaci u lonac pa pusti da se pirjaju nekoliko minuta.

Dodaj temeljac i kuhaj dok se krumpiri ne skuha do pola. Dodaj još vode, soli, papra, crvene paprike i lovorov list.

Kelj nasjeckaj na trakice pa prokuhaj u kipućoj vodi 10-ak minuta pa procijedi. Ubaci nasjeckani kelj i kuhaj dok povrće ne omekša. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close