Slastica koja se voli

Danas je nacionalni dan baklave: Znate li ''čija je''?

U razdoblju Osmanskog carstva savršena baklava bila je stvar prestiža pa su se bogataške obitelji natjecale čija će imati više slojeva neobično tankog tijesta.
Lifestyle / Hrana | 17. 11. 2022. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I baklava ima svoj dan i on je upravo na današnji datum, 17. studenoga.

U ovoj slastici s medom i orasima (ili pak bademima pa i pistacijima) uživa se stoljećima, kroz invazije, ekonomske nedaće, pa čak i svjetske ratove. Obožavaju je na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim razumljivo da je svojataju mnogi narodi.

Ipak, njezino podrijetlo nije najjasnije - neki povjesničari smatraju da je baklava porijeklom iz Armenije, drugi pak vjeruju da potječe iz drugih zemalja poput Grčke i Turske no iako ne postoji vjerodostojna dokumentacije o njenom porijeklu, navodno postoje jaki dokazi da je baklava prvi put napravljena u Turskoj, piše Story.

U razdoblju Osmanskog carstva savršena baklava bila je stvar prestiža pa su se bogataške obitelji natjecale čija će imati više slojeva neobično tankog tijesta.

Naime, baklava se se radi tako da se s orasima, bademima ili pistacijama nadijevaju tanki, tanki listovi tijesta (jufka) izdašno preliveni slatkim sirupom od šećera, meda i začina (agda). Rezultat je kalorijska bomba, bogata, slatka i sočna slastica u obliku romba kojoj rijetki mogu odoljeti. U nastavku pročitajte recept za baklavu.

Sastojci:

1 kg kora za baklavu (jufki)
900 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
150 g šećera
100 ml ulja
250 g maslaca

Za agdu:

1 kg šećera
1 limun narezan na kolutove
voda

Priprema:

Prvo radite agdu i to tako da šećer stavite u lonac, prelijete ga vodom i kuhate 20ak minuta dok ne dobijte sirup.

Kad je skuhan, dodajte narezani limun i pustite da se ohladi.

U međuvremenu mljevene orahe pomiješajte sa šećerom te na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu ulje i pomiješajte.

U pleh stavite prve tri kore, pospite po njima 100 g nasjeckanih oraha te sve prekrijte s još dvije kore. Njih pak premažite topljenim maslacem s uljem te pospite s mljevenim orasima, opet stavite dvije kore i opet stavite maslac i mljevene orahe i to radite dok ne potrošite sve sastojke.

Za kraj ostavite tri kore od kojih su dvije natopljene maslacem i uljem a zadnja ostane suha. Dobro pritisnite baklavu, narežite je u oblik romba i stavite peći u pećnicu. Prvo deset minuta pecite na 190 stupnjeva C a onda još 45 minuta na 150 stupnjeva C.

Kad je baklava pečena, izvadite je iz pećnice, prelijete hladnom agdom, na vrh poredate limune i pustite dan dva da odstoji prije nego je poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close