Nema bojkota

Burger King i dalje radi u Rusiji usprkos obećanju da će izaći sa tog tržišta

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, uspio je napustiti zemlju.
Lifestyle / Hrana | 03. 10. 2023. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burger King i dalje je otvoren u Rusiji usprkos tome što je vlasnik franšize obećao napustiti to tržište prije više od godinu dana.

Restaurant Brands International (RBI), koji posjeduje 15 posto franšiznih poslova brze hrane u Rusiji, rekao je za BBC da trenutno nema novih informacija o svom izlasku sa ruskog tržišta.

Kompanija je u ožujku 2022. godine saopćila da je započela proces napuštanja Rusije.

Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne tvrtke su bile pod pritiskom da napuste Rusiju.

Kritičari su optužili RBI da "održava Putinov režim" time što se nije odrekao svog udjela u svom ruskom poslovanju.

RBI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za restorane brze hrane, navela je svoj komplicirani ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju izlaska iz zemlje. Navode kako u ovom poslu imaju tri partnera za oko 800 restorana.

David Shear, predsjednik RBI-a, rekao je u ožujku 2022. da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji "odbio" zatvoriti prodajna mjesta nakon prvih napada na Ukrajinu.

No dodao je da je kompanija "započela proces" rješavanja svojih 15 posto vlasničkog udjela i da će to potrajati "neko vrijeme".

Na pitanje BBC-ja o napretku postignutom 18 mjeseci nakon obećanja, glasnogovornik kanadsko-američke kompanije rekao je da nema promjena.

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, uspio je napustiti zemlju.

KFC-ova matična firma Yum! Brands je također prodala više od 100 restorana lokalnom operateru u Rusiji, koji su u travnju preimenovan u Rostic's.

Kopirati
Drag cursor here to close