Zdravlje kroz hranu

Brokula pomaže u sprječavanju moždanog udara

Prirodan spoj pronađen u brokuli obećava u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka i poboljšanju liječenja moždanog udara.
Lifestyle / Hrana | 13. 03. 2024. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brokula pokazuje obećavajući potencijal u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji su ključni faktor u nastanku moždanog udara, drugog vodećeg uzroka smrtnosti globalno.

Tim istraživača s Sveučilišta u Sydneyu fokusirao se na analizu interakcija 23 biljna spoja s krvnim pločicama, ključnih u procesu zarastanja rana, ali isto tako uključenih u formiranje ugrušaka koji dovode do oštećenja mozga tijekom moždanog udara.

Njihova studija, objavljena u znanstvenom časopisu ACS Central Science, otkrila je nevjerojatan potencijal jednog spoja.

Brokula ima važan spoj

Među istraživanim spojevima, istaknuo se sulforafan (SFN), prisutan u brokuli, kao izuzetno efikasno sredstvo protiv zgrušavanja. SFN već je poznat po svojoj sposobnosti u prevenciji raka i smanjenju razine kolesterola.

Istraživanje je pokazalo da SFN može inhibirati agregaciju trombocita i formiranje ugrušaka, vjerojatno putem regulacije aktivnosti proteina PDIA6, ključnog u sprječavanju formiranja opasnih ugrušaka u vitalnim organima.

Xuyu Liu, biomedicinski znanstvenik sa Sveučilišta u Sydneyu, ističe dvostruki potencijal SFN-a. Osim što poboljšava efikasnost postojećih lijekova za otapanje ugrušaka nakon moždanog udara, SFN bi mogao imati i preventivnu ulogu za pacijente s visokim rizikom od moždanog udara.

Dodatno, kombinacija SFN-a s postojećim lijekovima za otapanje ugrušaka, poput tkivnog aktivatora plazminogena (tPA), značajno povećava efikasnost tretmana, bez povećanja rizika od krvarenja koji je čest pri upotrebi konvencionalnih razrjeđivača krvi.

Liu naglašava sigurnost SFN-a, nedostatak uobičajenih nuspojava krvarenja koje prate druge terapije moždanog udara.

SFN iz hrane pomaže

Iako su istraživanja na ljudima još u tijeku, prisutnost SFN-a u hrani poput brokule sugerira mogućnost korisnog doprinosa prevenciji moždanog udara, što bi moglo potaknuti prehrambene strategije usmjerene na zdravlje srca i prevenciju bolesti.

Unatoč ohrabrujućim nalazima, puni potencijal SFN-a u smanjenju incidencije moždanog udara i njegova praktična primjenjivost kao samostalne preventivne mjere zahtijevaju daljnje istraživanje.

S obzirom na globalno opterećenje moždanim udarima, koji svake godine odnose milijune života i ostavljaju mnoge preživjele s trajnim posljedicama, potrebno je temeljito istražiti sve aspekte ovog potencijalnog tretmana.

Liu izražava optimizam u pogledu budućih implikacija ovog istraživanja, ističući kako izolacija prirodnog spoja koji može imati značajne koristi predstavlja veliki napredak.

''Nastavit će se istraživati kako visoko pročišćeni spojevi iz povrća mogu doprinijeti borbi protiv bolesti'', zaključuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close