Jelovnik kataklizme

Ovo je popis namirnica potrebnih za preživljavanje apokalipse

Bilo da se radi o ratu ili klimatskim promjenama, portali vezani uz zdravlje napravili su spisak hrane koja može trajati, ne kvari se i osigurava važne hranjive sastojke.
Lifestyle / Hrana | 16. 03. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani u Bosni i Hercegovine zabrinuti su zbog ratnih događanja u Ukrajini, posljednjih nekoliko dana kupuju osnovne životne namirnice u velikim količinama. Najviše uzimaju brašno i ulje, praveći zalihe u bojazni da ne dođe do nestašice.

S druge strane, ima i građana, kao Mostarac Irfan, koji nisu podlegli općoj panici, te ne stvaraju zalihe.

"Mislim da je sve to nepotrebno i može dići nepotrebnu paniku. Ne znam što bih rekao za ljude koji to kupuju i koji je njihov cilj kada je sve dostupno i biće dostupno", kaže Irfan za Radio Slobodna Europa.

Bilo da se radi o ratu ili klimatskim promjenama, portali vezani uz zdravlje napravili su spisak hrane koja može trajati, ne kvari se i osigurava važne hranjive sastojke. 

Brašno se, zanimljivo, ne nalazi na tome popisu.

Med

Med je jedna od rijetkih namirnica koja nema rok trajanja. Može trajati vječno, uglavnom zbog činjenice da se sastoji od šećera i ima veoma malo vlage, što bakterijama ili mikroorganizmima otežava da prežive u njemu. Može se dogoditi da se med počne kristalizirati, ali u tom slučaju zagrijavanjem ga možete vratiti u prvobitno stanje.

Riža

Bijela riža u posudi bez kisika trajat će između 25 i 30 godina, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede i američkoj Upravi za hranu i lijekove. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da riža spakirana u plastičnu kutiju ili staklenu teglu ni poslije tri desetljeća stajanja neće izgubiti aromu niti nutritivnu vrijednost.

Kikiriki maslac

Maslac od kikirikija može se čuvati minimum tri do pet godina, premda je na etiketi naznačeno manje. Visoka količina masti i vitamina E "sprječava oksidaciju i produžava rok trajanja", kaže Richard Folks, viši znanstvenik na Institutu za istraživanje hrane sa Sveučilišta u New Yorku. Čak i ako istekne rok trajanja i kikiriki maslac promijeni ukus, neće štetiti ako ga pojedete.

Jaka alkoholna pića

Neotvorene boce jakog alkoholnog pića poput votke, viskija i ruma ostat će zauvijek pitke ako se pravilno čuvaju. Samo treba pripaziti da ne budu direktno izložene toplini ili sunčevoj svjetlosti. To se ne odnosi na pića koja imaju dodatne sastojke poput aroma i likere.

Grah

Suhe mahunarke (grah, grašak, leća) također imaju dugi rok trajanja. Grah i leća mogu trajati neograničeno dugo ako stoje hermetički zatvoreni u staklenoj posudi, a konzervirani grah također može trajati godinama ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.

Energetske pločice

Prema vodiču PBS Food "vodiču za preživljavanje zombi apokalipse", energetske pločice su obvezne na listi, jer "u osnovi traju zauvijek" i dobro dođu kao "gorivo" u hitnim slučajevima.

Slatkiši

Jedenje slatkiša koji je dugo stajao možda neće biti veliko uživanje, ali vjerojatno se nećete razboljeti od toga. Tvrdi bomboni, crna čokolada, žele bomboni i karamele mogu trajati oko godinu dana, ali na primjer mliječnu i bijelu čokoladu treba bacati nakon šest do devet mjeseci.

Kocke juhe

Kocke juhe, posebno ako su vegetarijanske, mogu trajati i do godinu dana nakon isteka roka. Sve dok vlaga ne uđe u pakete. Možda će biti manje ukusne, ali neće biti štetne.

Konzervirana hrana

Konzervirano voće, povrće, pa čak i meso trajat će od jedne do pet godina. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, "konzervirana hrana s visokim sadržajem kiseline (npr. rajčice i voće) zadržat će najbolju kvalitetu 12 do 18 mjeseci, dok će je konzervirana hrana s niskim sadržajem kiseline (npr. meso i povrće) zadržati dvije do pet godina."

Mlijeko u prahu

Obično mlijeko u prahu službeno ima rok od 18 mjeseci, ali Spruce Eats piše da je upotrebljivo od dvije do deset godina poslije toga roka te da neki dućani za preživljavanje prodaju nemasno mlijeko u prahu s rokom trajanja od 25+ godina. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a navodi da je mlijeko u prahu stabilna namirnica i može trajati neograničeno.

Instant kava

Ovisnici o kofeinu ne trebaju se brinuti, instant kava može vječno trajati, posebno ako se drži upakirana u zamrzivaču. Na polici može stajati između dvije i 20 godina, navodi Eat by Date.

Krekeri

Brašno će trajati samo godinu dana, ali brašno, sol i voda mogu se kombinirati da bi se napravili krekeri za koje Survival Life tvrdi da mogu trajati i nekoliko godina. Tvrde krekere treba potopiti u vodu ili ih pržiti na maslacu da bi postali jestivi.

Sol, šećer, ocat

A kad smo kod ukusa, dobro je znati i da se sol, bila morska ili kamena, ne može pokvariti i zauvijek ostaje svježa i upotrebljiva. Šećer je također jedna od namirnica koja se ne kvari, premda se s vremenom može previše stvrdnuti. Na kraju, ni ocat nema rok trajanja, od propadanja ga štiti kiselina, piše Nova.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close