Super ideje

5 zdravih zamjena za jela s krumpirom

Krumpiri nisu nezdrava namirnica ako se ne prže u ulju i ako se ne pretjeruje u konzumaciji.
Lifestyle / Hrana | 06. 11. 2020. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mislite da ne možete bez krumpira? Prvo isprobajte neke od ovih zamjena za ovu omiljenu namirnicu.

Krumpiri nisu nezdrava namirnica ako se ne prže u ulju i ako se ne pretjeruje u konzumaciji.

Krumpir ima nezasluženo loš ugled zbog čega su ga mnogi svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i servira bez masnoća, jedan krumpir ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina. Odlikuje ga velika minerala (između ostalih kalcij i jod) i vitamina (C vitamin te vitamini B skupine), a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana...

Minerali i vitamini koncentrirani su ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u poklopljenoj posudi. Također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna. Krumpir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine - kalorije dobiva dodavanjem masnoća i prženjem.

Ako krumpir ne možete jesti samo kuhan u slanoj vodi, isprobajte neke od ovih zdravijih verzija, piše Ordinacija.hr

1. Umjesto pečenog krumpira ispecite repu

Ova biljka koja spada u biljnu porodicu kupušnjača iznimno je nutritivno bogata namirnica. I listovi i sam korijen biljke od davnina se koristi u narodnoj medicini što ne čudi s obzirom na to da je repa prepuna vitamina C i A, željeza, kalcija, bakra i sl. Osim toga, odličan je saveznik i u borbi s viškom kilograma budući da može biti izvrstan antioksidans.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, očistite par komada repe, posolite i premažite s maslinovim uljem. Pecite oko 30 minuta dok ne poprime smeđu boju i omekšaju. Za dodatan okus, koji će vas podsjećati na pečeni krumpir, odajte malo ružmarina.

2. Napravite pomfrit od batata

Batat je veliki izvor energije, ima malo šećera i puno škroba. Osim što ima iznimni okus, velik je izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Batat se može pripremiti za jelo vrlo jednostavno poput kuhanog ili pečenog krumpira. Najbolje je ako se kuha 40-50 minuta, a može se narezati na kriške i frigati. Spremiti se može i pire, a vrlo je ukusan i čips od batata.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva, očistite batat i narežite na tanje trakice. Dodajte sol i maslinovo ulje, te malo kumina i korijander te dodajte papar. Na masni papir posložite tako narezani batat i pustite da se peče 25 minuta, a tijekom pečenja ga jednom okrenite.

3. Umjesto pirea od krumpira, pripremite ga od cvjetače

Cvjetača je dragocjena riznica vitamina C - jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine, a taj je vitamin svima potreban, posebno zimi.

Priprema: Skuhajte cvjetaču, u velikoj posudi ju pomiješajte s mlijekom i malo maslaca te sve dobro izgnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sol i papar.

4. Umjesto čipsa od krumpira, napravite ga od kelja

Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu. Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju.

Priprema: Potreban vam je jedan mali kelj kojega ćete nakon pranja dobro osušiti, premazati maslinovom uljem o posoliti. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Listove stavite na papir za pečenje i pecite 5 do 10 minuta. Dok se peku, promatrajte ih i izvadite iz pećnice kad dobiju zlatnosmeđu boju.

5. Ispecite korijen celera umjesto krumpira

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Celer djeluje na tijejelo kao diuretik, a dobar je i kod iskašljavanja. Sjajno je sredstvo protiv nadimanja te služi kao prva pomoć kod astme i probavnih problema. Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalija, folne kiseline i vlakana.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, ogulite stabljike celera i narežite na kockice. Premažite uljem i posolite. Stavite na masni papir i pecite 30 minuta, sve promiješajte i vratite u pećnicu još 60 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close