Marketinški trikovi...

5 proizvoda na kojima nas najviše varaju u trgovinama

Ako Vam se učinilo da su neka pakiranja proizvoda za kućanstvo postala manja nego prije, niste sami.
Lifestyle / Hrana | 03. 11. 2023. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, u posljednje vrijeme smo svjedoci da određeni proizvodi imaju manju gramažu koja se prodaje po istoj cijeni. U ovom članku smo odlučili istražiti najčešće proizvode na kojima nas varaju u trgovinama i što uraditi po tom pitanju. 

1. Čokolada

Sjećate li se dobrih, starih vremena kad ste mogli uživati u 100 g omiljene čokolade? Nadamo se da ste uživali jer se gramaža ovog svjetski popularnog slatkiša spustila na 80 - 85 g, dok je pakovanje ostalo iste veličine, kao i cijena.

To znači da potrošači plaćaju  istu cijenu za manje proizvoda te ih se pokušava izmanipulirati. Možda se neki ljudi neće buniti na ovakve promjene no svakako bi trebalo opomenuti trgovine zbog ovakvog čina koji negativno utječe na odnose između trgovaca i potrošača. 

2. Čips

Foto: Canva / Vrećica čipsa

Slično kao i s čokoladom, vrećice čipsa imaju sve manje sadržaja, dok je cijena ista ili čak veća. Svjedoci smo da su pakiranja čipsa puna zraka te kad otvorite vrećicu, dobit ćete samo četvrtinu proizvoda.

Svjesni smo činjenice da je do ove promjene došlo zbog ekonomskih razloga no to ne znači da bi je trebali prihvatiti kao jedinu opciju. Naš savjet je da pažljivo čitate etikete na proizvodima kako bi pronašli najbolju vrijednost proizvoda za Vaš novac. 

3. Pasta za zube 

Pasta za zube je još jedan proizvod na kojem trgovci varaju u trgovinama. Gramaže ovog higijenskog sredstva su se smanjile dok su cijene ostale iste, što kod potrošača izaziva ljutnju i razočarenje.

Proizvođači se služe ovim trikom jer su cijene proizvodnje porasle te je konkurencija jača nego ikad prije. Iako je točna umanjena gramaža otisnuta na svakom pakiranju, potrošači je rijetko gledaju te ostaju u čudu kad vide što su dobili za određenu količinu novca. 

4. Kava

Foto: Canva / Vrećica kave

Većina građana kupuje isti brend kave koji im najviše odgovara, no nakon smanjivanja gramaže, pojedinci su prisiljeni mijenjati svoje navike za neke druge, koje im financijski bolje odgovaraju. Isto kao i s proizvodima koje smo prije naveli, ni kava nije izuzetak u ovom ludilu koje je pogodilo potrošače i negativno utjecalo na njihovo povjerenje prema određenom brendu.

Bitno je naglasiti da bez obzira na razloge smanjenja gramaže proizvoda za kućanstvo, potrošače bi trebalo obavijestiti o promjenama, kako ne bi bili frustrirani i razočarani brendom kome su vjerni godinama.

5. Tjestenina 

Ovaj prehrambeni proizvod koristimo svaki dan te su ga proizvođači mudro odlučili staviti na popis proizvoda sa smanjenom gramažom. Iako često ne pogledamo količinu tjestenine u jednoj vrećici, bude nam prilično jasno da je ima manje, kad se skuha i podijele se porcije.

Uz ovakve promjene potrošači su prinuđeni kupovati veće količine ovog proizvoda kako bi zadovoljili svoje potrebe, a koje mnogo utječu na kućni budžet. Iako se naviknu na određeni brend, u posljednje vrijeme, zbog sve veće inflacije, se odlučuju potražiti slične proizvode s povoljnijom cijenom. 

No to nije sve

Osim ovih proizvoda na kojima nas najviše varaju u trgovinama, postoji još jedno neugodno iznenađenje. Naime, kupci su primijetili da su ponekad cijene proizvoda na policama i na blagajni potpuno drukčije.

Možda nećete primijetiti ovakvo nešto ako obavljate veliku kupovinu, no vrlo lako možete vidjeti razliku ako kupujete samo par proizvoda. 

Ovakve stvari nikako nisu ugodne i sigurno negativno utječu na vjernost kupaca. Najbolje što možete učiniti u ovakvim situacijama je pažljivo pratiti i uspoređivati cijene na policama i na blagajni, te pronaći kvalitetne proizvode koje ćete platiti povoljnije nego one koje ste do sada koristili.

I da ne zaboravimo, na svaku nepravdu koja Vam je upućena i zbog koje ste oštećeni, trebate reagirati i boriti se za svoja potrošačka prava!

Kopirati
Drag cursor here to close