prirodni biser

Zlatibor, planinski turistički centar i visinsko lječilište

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2016. u 10:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planina i zračna banja Zlatibor smještena je u zapadnoj Srbiji, prosječne nadmorske visine 1.000 metara. Najviši vrhovi su Tornik (1.496 m.n.v.) i Čigota (1.422 m.n.v.). Smješten u blizini granice između Srbije i BiH, Zlatibor je gotovo jednako udaljen od Beograda, Podgorice i Sarajeva.

Povoljna klima idealna je za pripremu sportaša, ali i za boravak djece i starijih osoba. Povoljna je i za liječenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja, štitne žlijezde, bolesti srca i anemije.

Hotel Mona Zlatibor koja je dio kompanije "Mona Hotel Management" (MHM) okružen je borovom šumom, smješten je u centru Zlatibora a enterijer hotela omogućava gostima da kroz spoj tradicionalnih i modernih elemenata, dočara planinski ugođaj tokom svih godišnjih doba.

Direktor kompanije MHM Ivan Vitorović kazao je bh. novinarima na Zlatiboru da, uz raznovrsne sadržaje i svjetski poznate brendove, menadžment hotela "Zlatibor MONA" naročito vodi računa o tome da gostima ponude domaću hranu, a time i pomažu razvoj lokalne zajednice.

Ističe da tako njeguju tzv. slow food koncept koji podrazumijeva pravljenje i serviranje tradicionalne hrane Zlatibora na jedinstven način, koristeći svježe i prirodne namirnice, koje proizvode lokalni proizvođači.

''Taj koncept potječe iz Italije i podrazumijeva njegovanje lokalnih dobavljača i specijaliteta. Trudimo se da budemo dio lokalne zajednice, da što više namirnica kupujemo od domaćih proizvođača i tako pomažemo razvoj domaće ekonomije. Naša misija je da pomognemo male dobavljače iz zapadne Srbije, a od tih namirnica gostima pravimo jela koja su već pomalo zaboravljena'', priča on.

Vitorović kaže da u tom hotelu uglavnom rade mladi ljudi iz tog kraja, a o rezultatima njihovog rada govore popunjeni kapaciteti i zadovoljni gosti koji im se, kaže, vraćaju.

''Posebno smo ponosni što njegujemo duh lokalne tradicije'', dodaje on.

Kompanija Mona Hotel Management d.o.o. osnovana je 2011. godine, nastala izdvajanjem iz matične kompanije Mona d.o.o. s ciljem upravljanja hotelima, kako u svom vlasništvu, tako i u vlasništvu drugih fizičkih i gospodarskih subjekata.

Tu kompaniju čini mlad i perspektivan tim, koji iza sebe ima uspješne projekte i koji upravlja hotelima čiji je potpuni ili djelomični vlasnik kompanija. Ukupni portfolio čine četiri završena objekta kojima kompanija upravlja i tri projekta čija je realizacija u tijeku.

Statistika pokazuje da Zlatibor kao planinski turistički centar i visinsko lječilište i jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji godišnje posjeti oko 250.000 gostiju uglavnom iz Srbije, Crne Gore i BiH, od čega većina boravi u hotelima.

Među znamenitostima toga kraja svakako je i jedna od najatraktivnijih turističko-muzejskih željeznica uskog kolosijeka u Europi, a radi se o dijelu nekadašnje pruge koja je povezivala Beograd i Dubrovnik preko Sarajeva. "Ćiro" je prvi put zahuktao 1925. godine, a posljednju vožnju napravio je 1974. godine kad je pruga ukinuta.

Vlak "Nostalgija" ponovo prometuje, kao turistička atrakcija. Prugom od Mokre Gore do Šargana lokomotiva se probija kroz stjenovite tjesnace i usjeke, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja osam. Zbog toga se i naziva "Šarganska osmica", a duga je 13,5 kilometara, prolazi kroz dvadesetak tunela i preko desetak mostova i vijadukta.

Kopirati
Drag cursor here to close