Rješenje

Želite brži metabolizam na prirodan način? Uzmite ove sjemenke

Sjemenke možete miješati sa sokom od limuna ili naranče, s bademovim ili drugim biljnim mlijekom, a odličan su dodatak i jogurtu, smoothieju ili pak zobenoj kaši, kao i riži, kruhu i sendvičima.
Lifestyle / Flash | 08. 04. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često vas hvataju napadaji gladi, pa posežete za nezdravom hranom?

Htjeli biste na zdrav način potaknuti metabolizam i skinuti višak kilograma?

U tome vam itekako mogu pomoći sićušne, ali moćne chia sjemenke!

Budući da su nutritivno iznimno vrijedne, chia sjemenke nazivaju i superhranom.

Jeste li znali da su ih konzumirali još i Maye i Azteci te ih koristili u ljekovite svrhe? One originalno potječu iz Meksika i sjeverne Gvatemale, no danas su iznimno popularne diljem svijeta, prenosi Alternativa za vas.

Zanimljivo je da su chia sjemenke bogatije vlaknima nego bilo koja druga superhrana - u 100 g nalazi se čak 34,4 g vlakana!

1-3 žlice dnevno

Od minerala sadrže magnezij, kalcij, kalij, bakar, željezo, cink i fosfor.

Uza sve bogatstvo vlakana i nutrijenata, ove sjemenke obiluju i proteinima – u 100 g ove namirnice nalazi se čak 16,5 g proteina.

One sadrže sve esencijalne aminokiseline, stoga su odličan dodatak prehrani sportaša, trudnica, vegana i vegetarijanaca.

Osim što pomažu izgradnji mišića, proteini uravnotežuju razine šećera u krvi te potiču sagorijevanje masnoća.

Ono što chia sjemenke čini posebnima jest svojstvo bubrenja i stvaranja gelaste teksture – one mogu upiti i do 12 puta više tekućine u odnosu na težinu svoje suhe mase.

Stoga je dobro konzumirati ih s nekom tekućinom, poput vode, jogurta ili soka.

Njihova gelasta struktura jako je korisna jer, osim što potiče osjećaj sitosti, usto obnavlja i crijevnu sluznicu kod bilo kakvih oštećenja.

Miješati ih možete sa sokom od limuna ili naranče, s bademovim ili drugim biljnim mlijekom, a odličan su dodatak i jogurtu, smoothieju ili pak zobenoj kaši, kao i riži, kruhu i sendvičima.

Preporuka je konzumirati 1-3 žlice chije na dan.

Dobrobiti chia sjemenki

1. Potiču sagorijevanje masnoća i ubrzavaju metabolizam

Ove sjemenke obiluju vlaknima, koja produljuju osjećaj sitosti, pa nakon njihove konzumacije nećete posezati za grickalicama i drugom nezdravom hranom.

Vlakna pomažu vraćanju ravnoteže crijevne mikroflore, što znači da povećavaju broj dobrih bakterija te sprječavaju nadutost i zatvor.

Njihove zdrave masne kiseline pomažu organizmu da apsorbira vitamine topive u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K.

Budući da su chia sjemenke bogate vitaminima B-skupine, one na prirodan način potiču metabolizam.

2. Pomažu zdravom gubitku suvišnih kilograma

Chia sjemenke su niskokalorične – 2 žlice sadrže 138 kcal, što ih čini manje kaloričnima od, primjerice, lanenih i konopljinih sjemenki.

Također, zahvaljujući gelastoj strukturi, vlaknima i proteinima, one su i zasitne, stoga su izvrstan odabir za sve one koji žele smanjiti unos hrane i smršavjeti bez velikog odricanja.

Ove sjemenke potiču smanjenje visceralnog masnog tkiva, što znači da pomažu eliminaciji masnoća dublje u području trbuha.

Sagorijevanjem viška masnoća vaše tijelo će polako početi poprimati privlačne konture.

3. Sprečavaju nagle skokove šećera u krvi i čuvaju zdravlje srca

Zahvaljujući obilju vlakana i zdravih masnoća, chia sjemenke usporavaju otpuštanje glukoze nakon jela te na taj način sprečavaju nagle skokove šećera u krvi.

Stoga, njihovom konzumacijom smanjit ćete i rizik od pojave dijabetesa.

Odlične su i za zdravlje srca i krvnih žila te reguliraju krvni tlak, i to zahvaljujući zdravim omega-3 masnim kiselinama, koje naše tijelo ne može proizvesti samo.

4. Poboljšavaju izgled kože

Budući da potiču čišćenje organizma od toksina, ove male sjemenke poboljšavaju izgled kože te ona postaje čišća i zdravija.

Osim toga, chia sjemenke obiluju antioksidansima polifenolima, koji su odlični čuvari mladolikog izgleda.

5. Snaže kosti i zube

Zahvaljujući obilju minerala, poput kalcija, fosfora i magnezija, chia sjemenke snaže kosti i čuvaju njihovu zdravu gustoću.

Ove sjemenke unapređuju i zdravlje zubi.

Chia sjemenke su zaista izvrstan odabir za sve one koji žele polako, ali sigurno gubiti kilograme, a pritom i svoj organizam iznutra nahraniti ključnim nutrijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close