Pionirka ženskog

Zdrava se prijavila u ludnicu i jedva uspjela izaći

Nellie je iz prve ruke iskusila tretman koji doživljavaju pacijenti, a njen je članak objavljen u magazinu World.
Lifestyle / Flash | 28. 05. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elizabeth Cochran Seaman, poznata po svom novinarskom pseudonimu Nellie Bly, pionirka je ženskog istraživačkog novinarstva, a krajem 1880-ih odlučila se otići na zadatak kojim je željela razotkriti uvjete koji vladaju u ustanovama za psihičke bolesnike.

Nellie Bly je bila prva novinarka koja je na tajnom zadatku doista ušla u ludnicu u svojstvu pacijenta, a ono što je pronašla premašilo je njena najgora očekivanja.

Zaputila se u Blackwell's Island Insane Asylum gdje je rekla da se ne sjeća tko je ni otkud je, a uskoro su je poslali u bolnicu na otoku Blackwell.

"To prljavo i prenapučeno mjesto u koje se vrlo lako ući i gotovo nemoguće izaći", tim je riječima opisala ozloglašenu ustanovu za mentalne bolesnilke.

Video: 10 dana u ludnici

Opisala je nesavjesne i brutalne liječnike, grube, masivne i agresivne bolničare koji su gušili, tukli i maltretirali pacijente, kao i urin po podu. Hrana je bila užegla, posteljina prljava, krv od tučnjava posvuda, a ljudi vezani danima.

Nellie je iz prve ruke iskusila tretman koji doživljavaju pacijenti, a njen je članak objavljen u magazinu World.

Priča je bila ogroman uspjeh, a Nellie je naposljetku uspjela izaći - nakon što je danima objašnjavala liječnicima tko je i što radi tamo, tako da je njen urednik sam i nepozvan došao potvrditi njenu priču, sluteći da je nešto pošlo po zlu. Naišao je na nju pod sedativima, što je uobičajena praksa umirivanja "nestabilnih pacijenata".

Nakon objave, njen je izvještaj o neviđenoj okrutnosti takvih ustanova izazvao javne i političke akcije koje su rezultirale brojnim reformama, a Nellie je cijelo svoje iskustvo opisala u knjizi "10 dana u ludnici", prenosi Express.

Kopirati
Drag cursor here to close