Lijek protiv zimskog umora

Zašto smo zimi stalno umorni i kako si pomoći?

Ako ste se pitali zašto smo zimi stalno umorni i kako se napokon trgnuti, na pravom ste mjestu, jer donosimo sve odgovore.
Lifestyle / Flash | 01. 12. 2023. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, svake zime nam se ponavlja ista svakodnevna borba s umorom za koji ne možemo naći razlog. Budući da ovaj problem utječe na vaše raspoloženje i raznu energiju, objasnit ćemo što stoji iza tolikog umora i kako si pomoći.

1. Manjak sunčeve svjetlosti 

Zimski mjeseci imaju kraće dane s jako malo sunčeve svjetlosti koja igra ključnu ulogu u regulaciji našeg biološkog sata i proizvodnji vitamina D. Također, bez mnogo sunca, smanjuje se razina serotonina, tzv, hormona sreće, što dovodi do umora i pospanosti.

Rezultat ovakvog stanja je bezvoljnost, hladnoća i umor bez obzira koliko smo sna imali prethodne noći. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je provoditi više vremena na otvorenom, čak i kad vremenske prilike nisu najbolje. Dovoljno će biti 15 minuta šetnje na svježem zraku, koji će utjecati na buđenje cijelog tijela i bolju cirkulaciju. 

2. Hladnoća i slojevita uska odjeća

Foto: Canva / Žena uživa na snijegu

Svima nam je poznato da u hladnim mjesecima moramo nositi usku slojevitu odjeću koja loše utječe na cirkulaciju, te nam je stalno hladno i umorni smo.

Često se pitamo zašto smo toliko bezvoljni i usporeni a nismo bolesni, te razmišljamo kako se trgnuti i vratiti u život. Što god odlučite, pobrinite se da slojevita odjeća koju nosite nije preuska, jer osim na cirkulaciju, može negativno utjecati na vašu kožu. 

3. Manjak tjelesne aktivnosti 

Zima je doba godine kad se svi ulijenimo i većinu slobodnog vremena provodimo u toplim domovima. Osim što takav način života loše utječe na naše zdravlje, imat će i negativan utjecaj na našu kilažu.

Ako želite očuvati dobro zdravlje i ostati fit preko zime, savjetujemo da se redovno bavite tjelesnom aktivnošću. Osim što će pozitivno utjecati na protok krvi, podignut će razinu energije i osjećat ćete se bolje u svom tijelu. Bilo bi idealno da svaki dan prošetate vani ili da bar uradite par jednostavnih vježbi kod kuće. 

4. Zimska hrana 

Foto: Canva / Pečena purica 

Zimska prehrana je jača od one ljetne, te takav odabir namirnica loše utječe na našu energiju. Primijetit ćete da vam se zimi više spava, posebno nakon obroka te vam je teško raditi bilo što dok se ne odmorite.

Naš savjet je da pokušate držati uravnoteženu prehranu, te da ne zaboravite na svježe voće i povrće. Također, organizmu su potrebne i žitarice te orašasti plodovi koji će osigurati sve potrebne vitamine i minerale koje su potrebne vašem tijelu. 

5. Umorni ste jer vam je toplo

Znate onaj osjećaj kad zimi pojačate grijanje, obučete toplu pidžamu te se udobno smjestite iz TV, uz mirise omiljenog čaja s medom? Iako su za većinu nas ovakve situacije omiljena aktivnost u hladnim, zimskim danima, trebate znati da loše utječe na pojavu umora.

Naime, zbog topline i ležanja, nećemo imati volje izići iz toplog doma, te ćemo se cijelo vrijeme osjećati pospano i umorno. Savjetujemo da ovakav ugođaj ostavite isključivo za večernje sate a tijekom dana se obavezno pokrenite i pomozite svom tijelu da ostane zdravo i fit čak i za vrijeme blagdana. 

Za kraj 

Istina je da smo zimi stalno umorni, no uz određene promjene i volju da birate bolje, možete živjeti zdravije i s više energije. Pokušajte održavati tjelesnu aktivnost te jedino zdravo i umjereno. Uz poštovanje ovih pravila možete promijeniti zimsku pospanost i uživati u svim čarima ove sezone! 

Kopirati
Drag cursor here to close