Što mislite?

Zašto se smanjujemo kako starimo?

Uništeni kralješci i degenerirani diskovi samo su dvije stvari koje možete očekivati.
Lifestyle / Flash | 12. 04. 2024. u 12:27 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadržite se u bilo kojem supermarketu dovoljno dugo, i sigurno će vam prići kupac sa zahtjevom da mu dohvatite artikl s najviše police, prenosi IFL Science

I dok vam može biti nemoguće zamisliti da ćete se u budućnosti susresti sa sličnim nevoljama s namirnicama, stvarnost je da se vaša kralježnica može početi smanjivati već u 30-ima, ostavljajući vas da bespomoćno buljite u one visoko naslagane predmete u trgovinama. 

Uzroci ovog postupnog odumiranja su različiti, a možda je najočitiji povećanje zakrivljenosti kralježnice. Pogrbljenost povezana sa starenjem poznata je kao kifoza, a javlja se jer se naša mišićna vlakna smanjuju tijekom godina. Kao rezultat toga, mišići koji okružuju kralježnicu postaju slabiji i počinjemo gubiti bitku protiv gravitacije, te na kraju postajemo nesposobni uspraviti se.

Međutim, na sreću, kifoza nije neizbježna sudbina i može se izbjeći održavanjem aktivnog načina života i redovitom tjelovježbom. U idealnom slučaju, to je nešto čemu bismo svi trebali težiti tijekom života, a puno je lakše izbjeći kifozu ostajući aktivni kako starimo, nego je preokrenuti tjelovježbom u starijoj dobi.

I dok pogrbljenost nije isto što i smanjenje visine, drugi procesi povezani sa starenjem uzrokuju da doslovno postanemo manji. Među najznačajnijim razlozima ovog skraćivanja je smanjenje gustoće kostiju, za koje se vjeruje da je potaknuto smanjenjem estrogena i testosterona kako starimo.

Nedostaci vitamina D i smanjenje bubrežne apsorpcije kalcija u starijoj dobi mogu pogoršati ovaj proces, ponekad dovodeći do bolesti kostiju poznate kao osteoporoza.

Kako kosti postaju slabije i poroznije, kralješci koji čine našu kralježnicu mogu se zgnječiti pod našom vlastitom težinom, stvarajući lomove koji su poznati kao kompresijski prijelomi.

Iznenađujuće, većina kompresijskih prijeloma je bezbolna, što je razlog zašto to ne primjećujemo kako nam kralježnice s vremenom postaju sve kompaktnije. Međutim, kako se ti prijelomi gomilaju i sve više naših kralješaka biva zgnječeno, gornja polica može postati sve teže dostupna.

Ovaj učinak često je složen degeneracijom spinalnih diskova, koji se nalaze između naših kralješaka i koji djeluju kao amortizeri. Od naših 30-ih godina pa nadalje, ti se diskovi mogu početi sušiti, postajući sve manje čvrsti kako gube vodu.

S 23 diska u našem kralježničnom stupu, potrebno je samo nekoliko njih da smanje visinu za nekoliko milimetara prije nego počnemo primjećivati da se smanjujemo.

Nažalost, rastezanje vas vjerojatno neće učiniti višim, iako zdrav način života može spriječiti pretjerano smanjenje. Prehrana bogata vitaminom D i kalcijem, na primjer, može pomoći kostima da ostanu mlade i smanjiti rizik od kompresivnih prijeloma, dok redovita tjelovježba također održava kosti jakima i smanjuje mogućnost razvoja osteoporoze.

Kopirati
Drag cursor here to close