Okrugli stol

Zaključak iz Mostara: Ženski aktivizam je pokretač promjena u društvu

Cilj okruglog stola je promocije ženskog aktivizma i položaja žena u udruženjima i organizacijama.
Lifestyle / Flash | 23. 11. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki/na Mostar organizirala je okrugli stol na temu "Žene u društvenom aktivizmu s akcentom na žene u vjerskim organizacijama i poveznica sa NVO". Okrugli stol održan je u ponedjeljak, 21. studenog u Hotelu Mostar.

Sudionice okruglog stola su dugogodišnje aktivistice: Aldijana Trbonja Tule, Marija Zelenika, Elvedina Kazazić, Tijana Bašić. Moderatorica okruglog stola:  Alma Pelo Zagorčić.

Značaj aktivnog sudjelovanja žena 

Cilj okruglog stola je promocije ženskog aktivizma i položaja žena u udruženjima i organizacijama. Inicijativa građanki/na Mostara organizirala je okrugli stol kako bi se istakao značaj aktivnog sudjelovanja žena u nevladinim organizacijama, udruženjima građana, vjerskim zajednicama.

Kako je na okruglom stolu istaknuto, žene su svjesne svoje uloge u razvoju društva bilo kroz vjerske zajednice ili nevladine organizacije  i upravo ženski aktivizma je pokretač promjena u društvu.

Zaključak okruglog stola je da su žene pokretači mnogih promjena u društvu, ali da je njihova uloga još uvijek nedovoljno primjećena. 

Okrugli stol o ženskom aktivizmu je podržao State Department.

''Žene su svjesne svoje uloge u društvu i znaju da je bogatstvo različitosti naša prednost. Svjesni naše prednosti, mi, žene, učimo jedna od druge i to je ključ našeg uspjeha.  U danima aktivizma želimo da upoznamo javnost o ženama iz Mostara. Želimo da se glas žena čuje jer žene iz različitih organizacija, bilo vjerskih, NVO, političkih, humanitarnih i sličnih imaju šta da kažu o svom radu i angažmanu za bolje društvo našeg grada'', kazala je Ifeta Ćesir Škoro, direktorica Inicijative građanki/na Mostara

Marija Zelenika pojasnila je da postoji određeni broj žena koje su svoj život posvetile Crkvi kroz svoja zvanja te i onaj broj koji laički, uz puno ljubavi potpomaže radu Crkve u svojoj sredini a i šire.

„Polazeći od točke da govorim kao vjernica rimokatoličke vjere a ne kao analitičarka, govoriti o ulogama žena u vjerskim zajednicama je obiman spektar. Uloga žene u Crkvi jeste prije svega i isključivo vođena vjerom i talentima za određenu oblast djelovanja! O tome je veoma važno govoriti jer je njihov rad često neprimjećen “od ovoga svijeta” a one su u stvari, oni fini kotačići koji pokreću mehanizam Crkve da djeluje i radi dobro. O ulozi žena u ženskim udruženjima i organizacijama vazno je kazati da se one udruzuju da bi kroz taj rad postale, na neki način, korektiv društva u kojem žive“, kazala je.

Govoriti o ulozi žene

Elvedina Kazazić kazala je da je jako je bitno da govorimo o ulozi žene u vjerskoj zajednici,  jer islamski ženski aktivizam također pruža ženama nove puteve do legitimnih položaja vlasti - kao edukatorice, znanstvenice, političarke ili osobe na visokim funkcijama u Islamskoj zajednici i slično.

''Otklonimo one malodušnosti koje nas svakodnevno prate, otvorimo um u smislu da samo zajedničko djelovanje i rad mogu donijeti dobrobit zajednici, pa i nama samima. Pojedinac može učiniti mnogo, ali pojedinac koji svoje kapacitete udruži s drugim pojedincima u okviru zajednice i za njenu dobrobit može učiniti mnogo više'', kazala je.

''S obzirom na to da biti žena nikada nije bio lak zadatak i da i dalje postoje određeni stereotipi i predrasude po pitanju uloge i "mjesta" žena u vjerskim zajednicama - veoma je važno pričati o tome. Naravno da naglas treba da se kaže i istakne da su muškarci i žene pred Bogom i u crkvi jednaki i jednako bitni'', dodala je Tijana Bašić. 

Alma Pelo Zagorčić kazala je kako danas imam jedan broj žena koje su društveno aktivne, ali taj aktivizma nije dovoljno vidljiv.

Od konzervativnih do naprednih ideja

''Društveni aktivizam žena u BIH je različiti i kreće se od konzervativnih do naprednih ideja. Međutim,  ono što bih ja istakla kao nedostatak u našem društvenom aktivizmu jeste društveni aktivizam žena radnica'', dodala je.

Aldijana Trbonja Tule pojasnila je kako su ženske nevladine organizacije i aktivistkinje u Bosni i Hercegovini od početka devesetih do danas su dale snažan podsticaj razvoju ženskog aktivizma, ali i cjelokupnog društva.

''Posebno ističem naš doprinos u podršci ženama i djeci žrtvama rata, ženama i djeci žrtvama nasilja u porodici, ženama i djeci žrtvama trgovine ljudima. Pored tih teških i važnih tema dajemo veliki doprinos promociji i učešću žena u javnom i političkom životu, demokratizaciji društva a možda je najvažniji svakodnevni istrajni rad u mirovnom aktivnizmu. Biti dio bosanskohercegovačkog ženskog pokreta je važan dio mog identiteta i sa radošću ga ističem'', objasnila je Trbonja Tule.

Kopirati
Drag cursor here to close