Ašaninkas

VIDEO: Do sada nepoznato pleme stupilo u kontakt s vanjskim svijetom

Lifestyle / Flash | 02. 08. 2014. u 16:06 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina Indijanaca bez dosadašnjeg kontakta s vanjskim svijetom izronila je iz amazonske prašume i stupila u miroljubivi kontakt s brazilskim indijanskim plemenom Ašaninkas, bježeći, kako se pretpostavlja, pred nasiljem u Peruu, doznaje se iz službenih izvora, piše Hina.

Državna brazilska uprava za indijanska pitanja objavila je videosnimku do sada nepoznatih Indijanaca koji su ostvarili kontakt s Ašaninkasima na obali rijeke Envira, u brazilskoj državi Acre, u susjedstvu Perua.

Snimka pokazuje kako jedan Ašaninkas nudi banane dvojici golih Indijanaca, opremljenih lukovima i strijelama.

S Ašaninkasima je bio i dužnosnik uprave za indijanska pitanja Carlos Travassos koji pretpostavlja da su Indijanci iz lingvističke skupine "pano" prešli granicu s Peruom bježeći pred ilegalnim drvosječama i trgovcima droge.

"Ispričali su da ih je napala nedomorodačka skupina i da je puno mrtvih. Prije toga su stradali od gripe i difterije", kazao je lokalni domorodac Jaminawa Jose Correia.

Vlada je uputila liječničku ekipu kako bi pomogla zaraženim Indijancima, a zabrinutost je izrazila i svjetska udruga Survival International koja se bori za prava domoradačkig stanovništva.

Brazilski dio Amazone dom je najvećeg broja indijanskih plemena, njih 77.

Kopirati
Drag cursor here to close