Ljubav najvažniji razlog

Muškarci se ipak ne boje braka

Lifestyle / Flash | 02. 08. 2014. u 16:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na iznenađenje mnogih, nova istraživanja ruše stereotipne stavove o tome kako muškarci češće pate od fobije od vezivanja tj. braka.

Jedna od novih studija neprofitne američke organizacije Pew Research pokazala je, naime, da i mlade žene i mladi muškarci podjednako žele brak i smatraju da je ljubav najvažniji razlog za vjenčanje.

Vjenčanje, definitivno

I podaci iz višegodišnje studije o zdravlju adolescenata u SAD-u (5000 mladih žena i muškaraca prosječne dobi 22 godine) pokazuju da 82 posto muškaraca i 84 posto žena tvrdi da im je stupanje u brak “vrlo važno” ili “važno” u životu. Dakle, već u ranim dvadesetima, mnogo prije prosječne dobi stupanja u brak, oba spola sigurna su da žele čvrstu, stabilnu vezu koju će potvrditi papirom. To je još jedno područje u kojem se spolovi približavaju po stavovima, tvrdi psihologinja Elizabeth McClintock s uglednog sveučilišta Notre Dame u SAD-u u svojoj analizi najnovijih podatka.

Obaveza, ljubav i brak vrlo su poželjni i dobri i za žene i za muškarce - kaže McClintock. Dodaje kako u upornom naglašavanju muškog straha od braka ima elemenata starinskih dvostrukih standarda - nastojanja da se žene uplaše idejom kako je teško “pronaći supruga”, pa se moraju potruditi oko toga umjesto usredotočiti na obrazovanje ili karijeru. No, činjenice govore drugačije - iako se u brak posvuda u razvijenom svijetu ulazi sve kasnije (prosječno sa 29 godina muškarci i 26,5 žene), a broj sklopljenih brakova pada, oba se spola, u velikoj većini slučajeva, žele jednom vjenčati.

Ovi podaci vrlo pouzdano odražavaju stvarnost - kaže poznata bjelovarska psihijatrica Elvira Koić. Ona strah od braka ne vezuje za spol, nego za osobine pojedinca i svodi ga na jednostavnu razinu - emocionalnu nezrelost.
Brak na ugovor

''Zrela osoba koja je sigurna u sebe neće imati taj strah. I u brak ulazi mirno, jer njime potvrđuje svoju ljubav'', kaže dr. Koić. ''Ali, pazite, zrela osoba također ne ulazi u brak jer je na to tjera tradicija ili okolina. Ili još gore - zato što ne želi biti sama ili treba nekoga da se brine o njoj. Po njezinu mišljenju, idealno rješenje braka za 21. stoljeće još prije desetak godina predložile su nizozemske parlamentarke - brak na određeno vrijeme s ugovorom koji se može produljiti.

'' Vrlo često to ponavljam i pri tome se ne šalim. S takvim ugovorom sve je jasno definirano, nema straha... Nisam pobornica izvanbračnih zajednica, a iz prakse znam kako završavaju mnogi brakovi jer radim kao vještak. Zato je ova varijanta C idealno rješenje '', kaže dr. Koić. Dakako, svjesna je da nizozemska ideja vjerojatno nigdje u svijetu neće zaživjeti, pa zato ima vrlo jasan savjet za one koji kod svojih partnera primijete kolebanje i znakove straha od obaveze.

''Kakva je to ljubav koja izaziva strah? Ja bih pobjegla glavom bez obzira'', kaže dr. Koić.

Kopirati
Drag cursor here to close