Isključimo nasilje

VIDEO | Damir Beljo u kampanji protiv nasilja nad ženama

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2016. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Istaživanja pokazuju da su izvršitelji nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice, te da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji oblik nasilja.

Svake godine širom svijeta, od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava sprovodi se kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine u Bosni i Hercegovini 16 dana aktivizma obilježava se pod sloganom 'Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama', a u okviru kampanje Entitet Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u suradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske organizuje niz aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja na prisutnost nasilja u bh. društvu, ali i na mehanizme njegove prevencije.

Tim povodom je u Banjoj Luci danas postavljen 'brojač obećanja', a građani i građanke su pozvani da u robnoj kući Boska, 25. i 26. studenog pritiskom na taster daju svoj glas u sprječavanju nasilja.

''Ovogodišnja kampanja zagovara ideju da svako od nas ima ulogu u sprječavanju nasilja i stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve. Putem 'brojača obećanja' svi će imati priliku pokazati svoju podršku kampanji, a nakon Banja Luke, brojač putuje u Bijeljinu, Tuzlu, Mostar i Sarajevo'', istaknula je u Banjoj Luci Minja Damjanović, koordinatorica UN Women programa Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u Bosni i Hercegovini.

 

U sklopu kampanje je planirana i podjela edukativnog materijala unutar obrazovnih institucija širom BiH.

''Izrazito je važno da se o načinima prevencije mladi ljudi educiraju još tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja. Ciljna skupina ove kampanje su muškarci, jer između ostalog, kao vid prevencije nasilja, ključna je izmjena tradicionalnog viđenja muškosti'', rekao je Ilija Trninić, direktor Instituta Perpetuum Mobile, koji je pritiskom na taster prvi dao svoje obećanje protiv nasilja.

Kampanji su se do sada pridružili i muškarci iz javnog života BiH. Boksač Damir Beljo, fudbaler Miroslav Stevanović, pjevač Halid Bešlić, novinar Ognjen Blagojević i komičar Filip Andronik su putem video poruka pozvali na isključenje nasilja.

Svi građani Bosne i Hercegovine imaju priliku priključiti se kampanji tako što će putem stranice www.iskljucimonasilje.ba obećati da će raditi na sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Rezultati kampanje bit će predstavljeni na završnom događaju u Sarajevu 10. prosinca, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close