Radoš Stevlić

Preminuo posljednji atentator na Tita

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2016. u 14:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U američkoj državi Arizoni preminuo je Radoš Stevlić, posljednji atentator na nekadašnjeg doživotnog predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, objavili su u petak beogradski mediji.

Radoš Stevlić rođen je u selu Gornja Gorevnica kod Čačka prije 78 godina, a najveći dio života proveo je u emigraciji, među ostalim i 10 godina u američkom zatvoru, gdje izdržavao kaznu po presudi za pokušaj atentata na Tita.

Stevlić je u Beogradu završio bogoslovski fakultet, ali je, kao sljedbenik antikomunističkih ideja, preko Austrije i Italije prebjegao u Ameriku, javila je Hina.

U intervjuu listu Politika prošle godine govorio je o uhićenju u Chicagu prije četiri desetljeća i o tome zašto je sudjelovao u atentatu na Tita, navodeći da se tadašnja antikomunistička emigracija u SAD tri puta pripremala ubiti predsjednika bivše SFRJ, ali je ocijenio kako se "ništa ne bi promijenilo" i da je atentat uspio.

"Kao i moji suborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje vladati Srbijom. Sa druge strane, bio sam svjestan da po našoj vjeri nemam pravo oduzeti čovjeku život. I možda je bolje što se sve završilo kako i jest. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo", rekao je u tom intervjuu za Politiku Radoš Stevlić, posljednji atentator na nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

U tom intervjuu Stevlić je objasnio sva tri pokušaja likvidacije Tita - u Meksiku, Philadelphiji i Washingtonu.

Kopirati
Drag cursor here to close