Kako se spasiti?

VIDEO | Crveni meteoalarm i dalje na snazi - evo što savjetuju stručnjaci

Ako tražimo hlad onda neka to bude prirodni šumski hlad, a nikako neka tenda. One vas spase od direktnog sunčevog zračenja, ali ne i od radijacije.
Lifestyle / Flash | 19. 07. 2023. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni meteoalarm na snazi je do danas i važi za cijeli prostor Bosne i Hercegovine. Liječnici i nadležne institucije izdali su upute kako se ponašati dok su ekstremno visoke temperature. 

Preporuke o ponašanju tijekom ekstremno visokih temperatura su na snazi još od početka toplotnog vala, jedna od njih je da bi općine na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu vodu za piće iz cisterni, poslodavci dozvoliti ležerniju odjeću, a radno vrijeme prilagoditi.

"Aktivnosti ukoliko je moguće obavljati u ranim jutarnjim satima. Najvažnije je rehidracija odnosno nadoknada tečnosti, garderoba može da bude svjetlije boje, šešir, neke kreme zaštitne'', kaže dr. Aleksandar Đurić iz Doma zdravlja Bijeljina, javlja BHRT.

Vedran Zubić, profesor geografije, ističe: "Meteopatija upravo jeste problem usporenog metabolizma prilikom ovakvih atmosferskih stanja. Ako tražimo hlad onda neka to bude prirodni šumski hlad, a nikako neka tenda. One vas spase od direktnog sunčevog zračenja, ali ne i od radijacije."

Kao najbolji spas od vrućina mnogi su pronašli u šumskom hladu i planinskom zraku. Poslijepodnevni odmor nakon posla ili duži boravak na planini česta je opcija mnogih bosanskohercegovačkih građana, ali i turista koji ovih dana dolaze na Trebević iz cijelog svijeta. Ima i onih koji su svoj ured preselili u rad u prirodi.

Aida Terzić, direktorica hotela, navodi: "Ako ću vam reći da je visoka sezona upravo ovaj period srpnja i kolovoza onda možete zaključiti da nije samo more rezervisano za ovaj ljetni odmor."

A odmor od toplotnog vala prema prognozi meteorologa očekuje se u četvrtak, uz kišu i niže temperature.

Kopirati
Drag cursor here to close