Šareni minibusevi

Ulična umjetnost na točkovima

Zbog njihove brzine kretanja kroz gradske gužve minibuseve u Dakaru zovu "car rapid", a njihov najzanimljiviji dio su ukrašena stakla na prozorima.
Lifestyle / Flash | 03. 01. 2021. u 11:57 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šareno obojeni minibusevi poznati pod nazivom "car rapide" u Dakaru, glavnom gradu Senegala, postali su neizostavni dio javnog prijevoza, a smatraju se i "dinamičnim" elementom ulične umjetnosti.

Minibusevi su jedno od najčešćih prijevoznih sredstava u senegalskoj prijestolnici, a zbog šarenog dekora su postali i jedan od simbola najzapadnijeg kontinentalnog grada u Africi.

Zbog njihove brzine kretanja kroz gradske gužve minibuseve u Dakaru zovu "car rapid", a njihov najzanimljiviji dio su ukrašena stakla na prozorima.

Foto: Anadolija / Ulična umjetnost na točkovima

Motivi na minibusevima su najčešće religijskih sadržaja, a natpisi na njima nerijetko otkrivaju društveni i politički milje iz kojeg dolazi vlasnik prijevoznog sredstva.

Poput njujorških žutih taksija ili londonskih crvenih autobusa, minibusevi, koji postaju simboli Dakara, ukrašavaju mnoge suvenire od privjesaka za ključeve do magneta, a prodaju se i modeli različitih veličina.

Autobusi javnog prijevoza koje osigurava grad su nedostatni da zadovolje potrebe domaćeg stanovništva i turista, zato se na svakom kraju grada mogu vidjeti privatni "car rapidi". Ovi minibusevi nemaju službenih stanica, već se kroz grad kreću s otvorenim stražnjim vratima na koja putnici mogu "uskočiti" gdje god ga sretnu.

Foto: Anadolija / Ulična umjetnost na točkovima

"Saviem-Renault SG2 Fourgon", koji je proizveden u Francuskoj '60-ih, dobio je potpuno novo lice kada je u Senegal došao 1975. godine.

Ova vozila, koja prvobitno nisu imala prozor i sjedišta, postupno su postala neizostavni dio grada. Minibusi, s dodanim i obojenim prozorima i sjedištima u posljednjoj fazi, poprimili su današnji naziv "car rapide".

Tridesetsedmogodišnji Musa Diop, koji je umjetnost farbanja minibuseva naučio od oca svog prijatelja, ukrašava prevozna sredstva od 14. godine.

"Ako pažljivo pogledate, svaki 'car rapide' ima tragove svog vlasnika", rekao je Diop.
Jedan "car rapide" je izložen u muzeju u Parizu od 2016. godine, s oznakom "remek-djelo ulične umjetnosti".

Foto: Anadolija / Ulična umjetnost na točkovima

Klima i konfor prilikom vožnje su nešto što ovi minibusevi ne nude. Njihova glavna odlika je jefin i brz prijevoz, a putnici se tijekom ljetnih 45 stupnjeva Celzijusa rashlađuju vjetrom kroz otvorena vrata i prozore.

Kopirati
Drag cursor here to close