Pogled u budućnost

Što mislite, kako ćemo putovati za 50 godina?

Kuferi će bit stvar prošlosti jer će gosti u hotelima isprintati odjeću koju žele nositi na odmoru od materijala koji se mogu reciklirati, baš kao i hranu koju požele...
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2023. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija

Godina je 2070. Dolazite na aerodrom i prilazite pametnom uređaju koji vam skenira lice i rožnicu. Otvaraju se vrata i hodate dalje prema izlazu i čitaču pulsa. Putovnicu nemate - otkucaji srca služe umjesto otiska prsta i dokumenata, a vaši podaci pohranjeni su u cloudu. Avionska sjedala prilagođavaju se vašem tijelu, a dok avion para oblake, zabavlja vas film, ali ekrana nema. Zabavni sadržaj dopire iz zrake uperene u vaše oči. Na odredištu vas dočekuje električni taksi koji leti prema pametnom hotelu.

Takav scenarij o putovanjima u budućnosti predstavio je izvještaj easyJeta za 2070. godinu koji je sastavio tim znanstvenika. Za otprilike pedeset godina ergonomska i biometrička senzorna sjedala u avionima mogla bi postati norma. Bit će izrađena od pametnih materijala koji se prilagođavaju obliku tijela, visini, težini i temperaturi kako bi pružila što ugodnije iskustvo letenja, prenosi Punkufer.hr.

Zabavni sadržaji emitirat će se izravno ispred očiju putnika, putem optoelektroničkih uređaja. Umjesto autobusa s aerodroma će putnike prevoziti eVTOL, leteći električni automobil s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem. Znanstvenici predviđaju da će do 2070. hoteli imati pametne sobe u kojima će gosti moći unaprijed odabrati čvrstoću kreveta i omiljenu glazbu koja će zasvirati za dobrodošlicu.

Za omiljenu hranu pobrinut će se 3D printeri. Također, postojat će i podzemni, energetski superučinkoviti hoteli povezani s tlom u kojem će energiju stvarati i koraci gostiju. Kuferi će biti stvar prošlosti jer će gosti isprintati odjeću koju žele nositi na odmoru od materijala koji se mogu reciklirati.

Neki od autora izvješća o budućnosti putovanja su profesorica Birgitte Andersen sa sveučilišta Birkbeck u Londonu, izvršna direktorica tvrtke Big Innovation Center dr. Melissa Sterry, futuristi Shivvy Jervis i dr. Patrick Dixon, kao i stručnjaci za zrakoplovstvo. A koliko su bili u pravu, vrijeme će pokazati...

Kopirati
Drag cursor here to close