Baptistička crkva

Skandinavci napuštaju Crkvu

Lifestyle / Flash | 06. 09. 2016. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norvežani i Šveđani sve više napuštaju Baptističku crkvu, a crkveni izvori strahuju kako bi u bliskoj budućnosti mogli ostati bez više od polovine sadašnjeg članstva, prenosi Srna.

Najnoviji podaci govore da se u Norveškoj u posljednjih nekoliko mjeseci više od 25.000 vjernika prestalo voditi kao članstvo Crkve.

Od početka godine norveška Baptistička crkva izgubila je više od 34.000 članova, dok je Crkvi pristupilo svega 2.000 novih vjernika.

Službeno, Crkva ima 3,9 milijuna članova, ali prema norveškom zakonu svako dijete kome je bar jedan roditelj član i samo automatski biva uvedeno u crkveni popis.

Na taj način je, krajem 2015. godine, 72 posto Norvežana registrirano kao crkveno članstvo, navode norveški mediji.

Iako baptizam ima veliko kulturološko utemeljenje u Skandinaviji, Norveška polako postaje jedna od najsekularnijih zemalja na svijetu.

I Crkva u Švedskoj suočava se sa sve većim "odljevom" vjernika, što dovodi do zatvaranja bogomolja.

Švedski radio navodi da je prošle godine 67.000 vjernika napustilo Crkvu, što je izazvalo velike probleme u njezinom financiranju.

U švedskoj Crkvi zaposleno je 20.000 službenika, a oni se brinu za više od 3.400 crkava.

Crkveni izvori strahuju da bi švedska Baptistička crkva do 2020. godine mogla izgubiti čak 60 posto vjernika, ako trend napuštanja nastavi povećavati.

Kopirati
Drag cursor here to close