Novinarka obukla burkini

Hercegovka u Splitu komentira ženu u burkiniju: Joj, što ste se lijepo obukli

Lifestyle / Flash | 06. 09. 2016. u 10:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većinom pozitivne komentare doživjela je novinarka Slobodne Dalmacije koja je odjenula burkini i krenula u šetnju splitskim plažama kako bi vidjela kako će kupači reagirati na njezinu pojavu.

Na Bačvicama, prepunim stranaca, gotovo da je nisu ni primijetili. Domaći su je tek tu i tamo gledali ispod oka. Na upite koliko je sati većinom su odmah odgovarali dok je samo jedan mladić kazao: ''Ups, mislio sam da ste Arapkinja''.

Otvoreno divljenje doživjela je na Firulama gdje ju je jedno društvo u kafiću komentiralo: ''Ma, prekrasni ste! Oduševljeni smo vašom odjećom! Nije nam jasno zašto oko toga itko pravi problem…''

''Joj, što ste se lijepo obukli. A i zgodni ste "od sebe" '', uskliknula je kupačica iz Hercegovine, koja se na plaži u Splitu našla neveselim povodom; vozi supruga na kemoterapiju u bolnicu, pa ima višak neželjenog slobodnog vremena. Ipak, optimizam je ne napušta, kao ni potreba da javno izrazi podršku nekom "drugačijem".

Simpatična reakcija, piše Slobodna Dalmacija, bila je ona muških kupača nanizanih na "hajdučkom" muletu na Firulama. Kao po koncu pogledom su ispratili kupačicu u burkiniju, a jedan je frajerski upitao: "Je l' vruće ispod toga?", na što nije dobio odgovor, niti pogled, samo tihi mimohod s knjigom pod mišicom.

''Ne zna hrvatski'' promrsio je za sebe, na što mu je susjed na zidiću dodao: ''Zna ta hrvatski, i to dobro...''.

Inače, burkini kupaći kostim za žene muslimanske vjeroispovijesti, posljednjih je dana podigao pravu prašinu u svjetskoj javnosti, jer su ga neki gradovi na svojim plažama zabranili. Riječ je o kupaćem kostimu izrađenom od rastezljivog elastina, koji se sastoji od dva dijela – dugih hlača i tunike koja prekriva stražnjicu te obvezne kape po uzoru na one sportske, pod koje se zavuče kosa. Zbog higijene ispod burkinija se ne odijeva donje rublje.

Australka Aheda Zanetti dizajnirala je, ovih dana jako kompromitiran, burkini.

Svoj dizajnerski pothvat Zanetti obrazlaže željom da ženama dade više slobode, a ne da im je uzme; među muslimankama, naime, ima dobrih i pasioniranih plivačica, no zbog čisto tehničkih razloga – nedostatka adekvatne odjeće – mnoge od njih nisu mogle uživati u kupanju. O svom izumu je kazala:

''Kada sam ga nazvala burkini, nisam željela reći da je to burka za plažu. Burka je za mene samo riječ. Dizajnirala sam kupaći kostim i morala sam nabrzinu smisliti nešto. Ime je bila kombinacija dviju kultura, mi smo Australci, ali vlastitim izborom smo muslimani.

Inače, ovdje burka ništa ne predstavlja. Ona se ne spominje u Kuranu i naša religija od nas ne traži da pokrivamo svoja lica, to je odluka pojedinca. Morala sam istražiti značenje te riječi i opisana je kao pokrivalo za tijelo. S druge strane, imala sam bikini i spojila sam to dvoje'', opisala je Aheda nastanak osebujnog, počesto uistinu lijepo dizajniranog kupaćeg kostima, kojemu je nakon nedavne zabrane nošenja u Francuskoj u svijetu porasla prodaja za enormnih dvjesto posto!

Kopirati
Drag cursor here to close