LDA

Radionica "Moj grad-grad mladih" u Mostaru

Lifestyle / Flash | 02. 09. 2016. u 12:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Moj grad – grad mladih” naziv je radionice koju je Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar organizirala u Studentskom hotelu Mostar, a koja će trajati od 2. do 4. rujna.

Mladi će na radionici učiti o liderstvu i vještinama zagovaranja i lobiranja za svoje ideje i potrebe, kroz intervencije u javnim prostorima svojih zajednica, te na taj način spoznati važnost uključivanja u demokratske procese odlučivanja u lokalnim zajednicama.

Po riječima koordinatorice projekta Maje Vejzović, radionica je okupila 40 mladih iz Mostara, Nevesinja, Prijedora i Sanskog Mosta, a na njoj će se razgovarati o dijalogu, pomirenju i zajedničkom životu kroz različite inovativne načine implementacije svega toga, kroz različite radionice i posjete.

Mladi će, kako je kazala, danas posjetiti crkvu sv. Petra i Pavla, a za sutra je planirana posjeta Počitelju, manastiru u Žitomisliću i blagajskoj Tekiji. Jedan od predavača na ovoj radionici Vahidin Omanović istaknuo je kako će u sklopu treninga, uz ostalo, biti riječi o izgradnji mira s fokusom na identitete koje sudionici grupe imaju, na koji način se nositi s identitetima i, ustvari, što identiteti znače u izgradnji mira.

Kustosica Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost "Ada" Mostar i trenerica na ovoj radionici Senada Demirović- Habibija kazala je kako je njihov rad veoma praktičan te da će na radionici govoriti o sadašnjim projektima "Ada" centra i o tome kako su koristeći arhitekturu i umjetnost pomjerili određene granice u Gradu Mostaru, da se suživot, pomirenje, građenje identiteta i novih slika ne mora događati samo za stolom.

''Da bismo to praktično pokazali koristimo jedan projekt koji je inače u toku- izrada paviljona "Umjetnost življenja", jer danas je velika umjetnost znati živjeti, komunicirati s ljudima, slušati druge dok govore, formirati dijalog i biti na neki način kompromisan, ali isto tako znati o svojoj okolini, znati živjeti s okolinom, očuvati tu okolinu, dakle graditi neko "pametno" okruženje u svakom smislu te riječi'', istaknula je Demirović - Habibija.

Ovaj projekt je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services (CRS), u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close