Iste destinacije

Putovanja zrakoplovom traju i do 35 minuta duže nego prije 10 godina

Nezavisni britanski portal Which? objavio je analizu putovanja zrakoplovima i naišao na neke zanimljive podatke.
Lifestyle / Flash | 03. 09. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni britanski portal Which? objavio je prošloga tjedna analizu komercijalne avijacije koja pokazuje kako je u posljednjih deset godina, unatoč napretku tehnologije u svakom smislu, vrijeme putovanja zrakoplovom na istim relacijama ponegdje produženo za čak 35 minuta.

Na oko 60% analiziranih ruta (većinom u i iz Velike Britanije) zabilježeno je kako je nominalno vrijeme leta koje aviokompanije oglašavaju duže nego što je to bilo 2008. godine, pa se postavlja pitanje – zašto? Jesu li tome razlog štednja goriva i sporiji letovi, veće gužve u zračnim lukama, ili pak nešto treće?

Analitičari zračnog prijevoza iznesli su nekoliko svojih viđenja ove situacije. Prema njima, primijećeno je kako brojni zrakoplovni prijevoznici oglašavaju nešto duža vremena putovanja kako bi imali prostora za pogrešku.

Naime, propisi koji putnicima u slučaju kašnjenja daju zapravo tražiti odštetu od prijevoznika doveli su do toga da se aviokompanije snalaze na ovaj način.

Deklarirajući putovanje kao 10, 20 ili 30 minuta duže umanjuju rizik od kašnjenja i samim time od plaćanja penala, piše Bug.hr.

Unatoč tome, veći broj aviokompanija i dalje bilježi značajna kašnjenja u odnosu na planirana vremena letova.

Kao glavne razloge ističu zagušenje zračnog prostora i zračnih luka, potrebu za obilaskom nesigurnih zona zahvaćenih ratom, kao i već ranije spomenutu štednju goriva.

Kao rezultat svega ovoga, u današnje vrijeme putnici moraju provesti nešto više vremena čekajući na polijetanje, često na odredište stižu kasnije nego što su stizali prije 10-ak godina, a u konačnici u manjem broju slučajeva imaju pravo zahtijevati propisane odštete zbog kašnjenja.

Kopirati
Drag cursor here to close