Poslušajte

Progovorile žirafe

Lifestyle / Flash | 24. 09. 2015. u 09:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lavovi riču, vukovi zavijaju, slonovi trube, a šta rade žirafe? One "mrmore", i to isključivo noću, tvrde austrijski znanszvenici čija je studija o ovim neobičnim afričkim životinjama nedavno objavljena u časopisu BioMedCentral.

Tanjug piše kako se dosad vjerovalo da, za razliku od drugih sličnih vrsta, žirafama za komunikaciju nedostaju - valjda zbog dugog vrata, snažne vokalne sposobnosti, te da proizvode tek po neko sporadično brektanje.

Grupa znanstvenika predvođena Angela Stoeger sa Sveučilišta u Beču snimila je tijekom 947 sati žirafe u tri europska zoo vrta i na osnovu tog materijala ustanovila da ovi dugovrati biljojedi ispuštaju zvuk sličan mrmljanju.

Ovo mrmljanje, za koje kažu da posjeduje "bogatu harmoničnu strukturu", uglavnom se događa noću, tako da se ne treba čuditi što ga čuvari zoo vrtova nikada ranije nisu čuli.

Znanstvenici ističu kako je potrebno provesti dodatna istraživanja, ali da se već na osnovu postojećih dokaza može zaključiti da žirafe mrmljanjem ostaju međusobno "u kontaktu" i kada više ne mogu jedna drugu vidjeti u mraku.

What does a giraffe sound like? Solving the puzzle of giraffe communication - BMC Series blog

Kopirati
Drag cursor here to close