Zabrane

Rusija kreće u borbu s alkoholom

Lifestyle / Flash | 24. 09. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski savezni ured za nadzor zaštite potrošača pozitivno se očitovao o zakonskoj inicijativi za zabranu prodaje alkohola mlađima od 21 godine.

"U Rusiji, gdje zloporaba alkohola svake godine dovodi do prerane smrti oko pola milijuna ljudi, nameće se zadaća sprječavanja širenja ovisnosti o alkoholu. Prema procjenama stručnjaka, alkoholičara je u Rusiji oko 5 milijuna što je 3,5 posto ukupnog stanovništva", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Ureda, prenosi Hina.

Napominje se da pivo i druga slabija alkoholna pića konzumiraju pogotovo adolescenti i žene reproduktivne dobi te da 33 posto mladića i 20 posto djevojaka pije svaki ili svaki drugi dan.

Međutim, dodaje se da je primjetan i pad potrošnje alkoholnih pića, osobito kod djece i mladih te se ocjenjuje da je to rezultat državne politike usmjerene k smanjenju zlouporabe alkohola i prevenciji pijenja.

U ruskom parlamentu Dumi očekuje se rasprava o zakonskom prijedlogu uvođenja zabrane prodaje alkohola mlađima od 21 godine.

Inicijativu pozdravlja predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvijenko, koja očekuje žestok otpor određenih lobija, koji će, kako kaže, učiniti sve da se dobna granica ne propiše.

U Rusiji trenutno mladi s navršenih 18 godina smiju samostalno kupovati alkoholna pića. Predlagači zakona drže da u toj dobi ne završava sazrijevanje organizma i da bi mlade trebalo zaštititi od štetnog utjecaja alkohola.

Kopirati
Drag cursor here to close