Priče s ''Merlinke''

Priča o lezbijskoj egzistenciji u BiH

Lezbijke su pričale o novom viđenju, govoreći o problemima i izazovima lezbijske egzistencije, koje su osvještavale kako je tekao festival.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2019. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završio je sedmi festival LGBTI filmske umjetnosti Merlinka. U odnosu na prijašnje godine, festival je tematski bio usmjeren na jedan od identiteta u LGBTI zajednici – lezbejski.

Prateći događaje, portal LGBTI.ba pokušao je saznati kako to izgleda lezbijska egzistencija u Bosni i Hercegovini i zašto postoji potreba da se ovaj, najvidljiviji festival za LGBTI zajednicu, usmjeri baš na lezbijsku zajednicu.

Razgovarale su s pet lezbijki koje su posjetile festival, a one su podijelile jedno novo viđenje, govoreći o problemima i izazovima lezbijske egzistencije, koje su osvještavale kako je tekao festival.

Mia (Sarajevo) je već ranije posjećivala festival, a za LGBTI.ba je izjavila: „Svako novo izdanje festivala Merlinka čini da osjećaji nevjerojatnog ponosa i zajedništva budu još izraženiji nego prethodne godine. Nepobitna je činjenica da je Merlinka oduvijek festival svih nas, festival na kojem se svako ‘slovo’ naše etikete osjeća dobrodošlo, ali ovogodišnje stavljanje fokusa na lezbijsko iskustvo i njegovu višeslojnost je dodatno osnažilo moje uvjerenje da me barem jedna zajednica u BiH istinski uvažava, prihvaća, te želi razumjeti.“

Ona kaže da je priča koja je otvorila festival, priča Vite i Virginije, snažna i simbolična. „Sam akt predstavljanja lezbijske ljubavi na velikom platnu, kao i istraživanja često zanemarivanog i osporavanog dijela identiteta kultne Virginije Woolf, kao poznatije od druge u naslovu, Vite Sackville-West, je ono što ovome filmu daje jaku političku poruku i što ga čini odličnim izborom za otvorenje 7. Merlinke u Sarajevu.“ Historia est magistra vitae – historija je učiteljica života, pa tako i ova ljubavna priča oživljava da bi potvrdila lezbijsku seksualnost kao punu, dovoljnu i sebi svojstvenu. Prikazuje ljubavnu priču između dvije žene, kao i svaku drugu, s puno želje, mnogim ostvarenim i iznevjerenim očekivanjima, s manje ili više intenziteta i posvećenosti.

Mia nije jedina koja je osjetila apsolutno prihvaćanje, pod parolom ovogodišnje Merlinke.

Cijeli tekst možete pročitati na LGBTI.ba.


Kopirati
Drag cursor here to close