Ratni heroj

Preminuo Englez koji je ukrao Enigmu i tako ubrzao okončanje rata

Lifestyle / Flash | 19. 01. 2016. u 07:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poručnik britanske Kraljevske mornarice David Balme preminuo je u nedjelju u dobi od 95 godina. Balme je u II. svjetskom ratu s njemačke podmornice U-110 ukrao Enigmu i knjižicu s kodovima. Zbog toga mu pripisuju zasluge da je skratio rat za dvije godine. David Edward Balme rođen je 1. listopada 1920. u Londonu, piše Business Insider. Na pomorski fakultet u Dartmouthu krenuo je 1934., a šest godina kasnije počeo je služiti na razaraču HMS Bulldog.

Prilika za herojstvo ukazala mu se 9. svibnja 1941. kada je kapetan podmornice U-110 Fritz Julius Lemp, predugo ostavio periskop u zraku za vrijeme napada u Atlantiku blizu Islanda.

Periskop je primijetila posada HMS Aubretie te ih je odmah počela napadati, a ubrzo su im se pridružili HMS Bulldog i HMS Broadway pa je U-110 morala izroniti, piše 24sata.hr.

Bulldog je tada krenuo direktno na podmornicu u želji da je pregazi, a kapetan Lemp naredio je svojoj posadi da napusti plovilo. Balme je dobio naredbu da odvesla do U-110 i uzme s nje sve što može.

Kako je sam jednom rekao, nije imao pojma čemu služi čudni instrument kojeg je ponio sa sobom, a nije ni znao da će taj potez promijeniti tijek rata.

Instrument za šifriranje Enigma i knjižica kodova omogućile su britanskim stručnjacima da tajno presreću i dešifriraju svu njemačku komunikaciju s njihovim podmornicama. Cijela priča s Enigmom i razbijanjem kodova ostala je tajna do 70-ih godina i do tad svijet nije znao da je i Balme zaslužan za pobjedu saveznika u ratu. Balme je bio u braku sa Suzan i imali su troje djece.

Kopirati
Drag cursor here to close