Debeli minusi

Na Kupresu jutros izmjereno -20 stupnjeva Celzijevih

Lifestyle / Flash | 19. 01. 2016. u 07:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupres se jutros probunio na -20 stupnjeva, a u 7.00 sati u BiH, u kojoj preovladava vedro vrijeme, izmjerene su sljedeće temperature: Bjelašnica i Ivan-sedlo -16, Bugojno -15, Jajce i Livno -14, Sokolac -13, Sanski Most -12 , Bihać, Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Zenica -11, Srebrenica -10, Goražde -8, Doboj -7, Gradačac i Čapljina -6, Bijeljina i Trebinje -4, Mostar i Neum -3 stupnja.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno vedro. Poslijepodne umjereno povećanje oblačnosti sa zapada. Puhat će slab vjetar istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između –6 i – 1, na jugu od 1 do 5 stupnjeva.

Zbog izrazito niskih temperatura jutros se skreće pažnja na moguću mjestimičnu poledicu. Posebno se izdvajaju dionice u višim planinskim predjelima, kao i mostove i prilaze tunelima.

Ekipe putnih službi su na terenu i vrše posipanje, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu. Pojačan oprez savjetuje se i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posjedovanje zimske opreme obavezno je za sve kategorije vozila.

Sporije se prometuje na dionicama na kojima se izvode radovi, a gdje je obvezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvaja se putni pravac Jablanica-Prozor, gdje se promet odvija jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene obustave.

Kopirati
Drag cursor here to close