Vježbanje zanemareno

Pravilne vježbe smanjuju bolove u leđima

Lifestyle / Flash | 12. 01. 2016. u 11:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje Univerziteta u Sidneyu pokazalo je kako većina osoba s bolovima u leđima pogrešno pristupa tom zdravstvenom problemu na način da se nastoje manje umarati i odmoriti dok je vježbanje zanemareno, prenosi agencija Anadolija.

Najnovija studija potvrdila je kako više vježbanja značajno pomaže u smanjenju bolova u leđima. Studija je posljednjim saznanjima "pobila" teorije oko 20 posto istraživanja koji su ranije pogrešno procijenili tretman bolova, posebno u donjem dijelu leđa.

Na bazi podataka prikupljenih od skoro 30 tisuća sudionika studije, ustanovljeno je kako odgovarajuće pravilne izvedene leđne vježbe smanjuju bol kao i dalji rizik pojave bolova u leđima.

Utvrđeno je da je bol u donjem dijelu leđa smanjena za 35 posto kod ispitanika koji su radili vježbe više od godinu dana. Nakon tog eksperimenta, bol u leđima smanjena je za 45 posto kod onih koji su prakticirali pravilni način sjedenja i podizanja teških predmeta. Najučinkovitijom vježbom pokazala se joga, i kod žena i kod muškaraca budući da obuhvaća i jačanje mišića i istezanje podjednako.

Sadruge strane, studija nije mogla pronaći ulogu nošenja uložaka za obuću niti pojaseva za leđa koji navodno smanjuju bolove u leđima.

"Što više koristite i vježbate leđa, veće su šanse da ih zadržati jakim, zdravim i u formi", kazao je fiziootarapet i znanstveni istraživač na Sveučilištu u Sidneyu Chris Maher.

Kopirati
Drag cursor here to close