Okrugli stol u Mostaru

#PonosniNaSebe: Osobe s invaliditetom jednako sposobne za velika djela

Lifestyle / Flash | 28. 04. 2016. u 11:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Kampanje #PonosniNaSebe koja je počela u travnju ove godine, Koalicija organizacija osoba s invaliditetom u Hercegovačko-Neretvanskoj županiji (HNŽ) "Zajedno smo jači" organizirala je danas u Mostaru okrugli stol na temu "Jednake mogućnosti za ravnopravnost".

Na okruglom stolu sudjelovale su sve nevladine organizacije u HNŽ-u i Gradu Mostaru koje su do sad pružale potporu Koaliciji, ali i nove koje su u pismima potpore iskazale svoj interes za javnu kampanju #PonosniNaSebe.

Kampanja, koja će se provoditi tijekom ove ali i sljedećih godina, različitim aktivnostima će u zajednici i putem medija upoznavati građane s pravima osoba s invaliditetom, te o sposobnostima i vrijednostima osoba s invaliditetom kako bi se spriječila marginalizacija tih osoba i promjenile postojeće negativne predsrasude o toj populaciji.

Članica radne skupine Koalicije „Zajedno smo jači“ Danijela Kegelj je govoreći o svrsi kampanje, istaknula kako je njezina bit shvatiti kako su osobe s invaliditetom i njihovi problemi, općeniti problem te da se mogu jedino riješiti zajedno s ljudima iz vlasti i javnoga života.

Kegelje je navela kako je u BiH nešto više od 400 tisuća osoba s invaliditetom te da je to i obiteljski problem u jednom širem kontekstu. Prema njezinim riječima on postaje i globalni problem, gledajući statističke podatke.

Ona je mišljenja kako je BiH složena zemlja te da je najčešći problem s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, prebacivanje nadležnosti, pa se, kaže ona, godinama najbanalnija stvar ne može riješiti.

‘’Ono što je pak neozbiljno jeste vjerovanje kako se za kršenje konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala, a potpisnica je uz ostalo i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a, nikada neće odgovarati’’, dodala je Kegelj, napominjući kako one imaju specifičnu težinu i svrhu potaknuti ljude iz javnog života da shvate kako je došlo vrijeme „da se ovu ogromnu populaciju u društvu uvaži i shvati njihove probleme“ .

Objašnjavajući zašto je ova kampanja različita u odnosu na ostale do sada, Kegelj je napomenula kako se godinama u priči o osobama s invaliditetom govori "što one to ne mogu", te da Kampanja #PonosniNaSebe želi govoriti o mogućnostima i kroz primjere iz života osoba s inavliditetomm istaknuti „što oni sve mogu“.

‘’Svrha kampanje je podignuti svijest javnosti i ukazati da su osobe s invaliditetom jednako sposobne za velika djela i kako invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Primjera nalazimo u mnogim izuzetnim osoba s invaliditom koji su dale veliki doprinos umjetničkom, kulturnom i znanstvenom nasljeđu čovječanstva’’, istaknuto je na Okruglom stolu.

Potporu kampanji dao je, uz ostalo, znanstvenik Stephen Hawking te uputio osobnu poruku koja glasi: „Ako sam ja, s bolešću motorike neurona koja me je potpuno paralizirala, uspio u životu, onda i drugi mogu.“

Kopirati
Drag cursor here to close