Broćanski geopark Neretva

Pogledajte video mističnog i netaknutog predjela Brotnja

Nevjerojatan broćanski geopark, sa vodopadima, tajnim špiljama, kanjonima i ruševinama ilirskog daorskog grada, nalazi se iznad rijeke Neretve.
Lifestyle / Flash | 10. 03. 2023. u 12:34 Bljesak.info
Video mističnog i netaknutok predjela Brotnja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatan broćanski geopark, koji krije nalazišta eocenskih fosila, jedinstvene vodopade, tajne prapovijesne špilje i polušpilje, nepoznate kanjone, reliktnu vazdazelenu vegetaciju, ali i spektakularnu ilirsku akropolu s ruševinama ilirskog daorskog grada i stepenastih protopiramida, nalazi se iznad rijeke Neretve.

Brotnjo: Obilje povijesno-arheološke baštine

Brotnjo, malena mediteranska, te jedna od najljepših regija Bosne i Hercegovine, od davnina se diči jednim svojim plodom prirode – vinovom lozom. Osim vinovom lozom i naširoko čuvenim vinom, Brotnjo i svi Brotnjaci, diče se također bogatstvom i druge prirodne te povijesno-arheološke baštine, koju krije ovaj topli i pitomi predio BiH.

Ovom sveukupnom bogatstvu i ustvari jednom novom ponosu Brotnja i Brotnjaka, od sada možemo pridodati jedan nevjerojatno lijepi i u svoj svojoj raskoši tek prepoznati, predio Brotnja, koji je pak široj, pa čak i užoj, javnosti, jedna velika nepoznanica.

Riječ je o krajnjem istočnom predjelu Brotnja, smještenom neposredno s desne, tj. zapadne, strane velebne rijeke Neretve, na brdsko-padinskom arealu između Tepčića te Biletić Polja i Žitomislića.

U čudesnoj najnovijoj avanturi obilaska ovog tajnovitog broćanskog predjela, u više navrata, a posebice nedavno nakon izrazito obilatih kišnih oborina, ovdje je razotkriven te detaljno snimljen naprosto fantastičan i bez premca jedinstveni vodopad Brotnja.

Ustvari, radi se o ne jednom, već o čitavoj seriji, putem prekrasnih kaskada – međusobno povezanih omanjih vodopada, od kojih jedan od najvećih ima visinu i do (možda i preko) 10-ak metara.

U topografsko-hipsometrijskom te geomorfološkom smislu, promatrajući detaljni izgled i raspored preciznih izohipsa, možemo slobodno kazati da, Brotnjo posjeduje jedinstveni vodopad visine oko 80-ak metara, koji je sačinjen od niza međusobno povezanih manjih vodopada te kaskada.

Opširnije možete pročitati na blogu dr.sc. Gorana Glamuzine

Kopirati
Drag cursor here to close