Prodaja nakita milijarderke Heidi Horten

Počela najveća aukcija nakita u povijesti 

Prihod od aukcije namijenjen je humanitarnoj zakladi koju je osnovala Heide Horten, a koja između ostalog finansira medicinska istraživanja  
Lifestyle / Flash | 04. 05. 2023. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja nakita milijarderke, austrijske nasljednice Heidi Horten, koja je preminula u lipnju 2022. u 81. godini, počela je u srijedu online aukcijom, javlja Anadolija.

Aukcijska kuća Christie's od srijede je pokrenula online aukcijsku prodaju stotina komada nakita koji su pripadali austrijskoj milijarderki Heidi Horten.

CHRISTIE / Courtesy of the Heidi Horten Collection.

''Najspektakularniji od oko 400 komada nakita bit će ponuđen sljedeći tjedan u Ženevi'', rekla je glasnogovornica aukcijske kuće Christie's za švicarski dnevnik ''Aargauer Zeitung''.

Na jesen će biti prodano još 300 komada.

Jedan od najvrjednijih komada je dijamantska ogrlica sa dijamantom u obliku suze "Briolette of India" teška 90 karata. Legenda kaže da je pripadala Eleonori Akvitanskoj, kraljici Francuske, još u 12. vijeku.

Međutim, prema Vijeću za prirodne dijamante, postoji i priča da dijamant potiče iz Južne Afrike i da je pripadao Pierreu Cartieru, koji je izmislio egzotičnu priču kako bi povećao njegovu vrijednost. Ogrlica je procijenjena na 15,6 milijuna dolara.

Heidi Horten, 2018. Courtesy of the Heidi Horten Collection. 

Christie's procjenjuje ukupnu vrijednost kolekcije na oko 150 milijuna dolara. To bi je učinilo najvrjednijom privatnom kolekcijom nakita ikada prodanoj na aukciji.

Prihod od aukcije namijenjen je humanitarnoj zakladi koju je osnovala Horten. Zaklada Heidi Horten financira medicinska istraživanja i vodi prošle godine inauguriran muzej u srcu Beča sa zbirkom umjetnina koju je za života prikupila i u kojoj su među ostalim djela Pabla Picassa, Marca Chagalla, Emila Noldea, Andyja Warhola, Lucija Fontane i Damiena Hirsta.

Heidi je naslijednica Helmuta Hortena (1909-1987) koji je postavio temelje svom bogatstvu tijekom nacističke ere, kada je preuzeo robne kuće od razvlaštenih Židova. Heidi Horten je pripremila izvještaj stručnjaka kojim je početkom 2022. godine zaključeno da se Helmut Horten okoristio od nacističkih pljački.

Christie's planira donirati dio prihoda od aukcije organizaciji koja se bavi istraživanjem i obrazovanjem o holokaustu.

Kopirati
Drag cursor here to close