Pripreme

5 zlatnih pravila za blagdane bez stresa

Lifestyle / Flash | 01. 12. 2023. u 08:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god uživamo u blagdanima i posebnim trenucima s obitelji i prijateljima, kao i u čarobnim lampicama i dekoracijama, stres je sastavni dio svega tog i opet neizbježan, prenosi Journal.

Pripremajući popise za blagdansku kupovinu, osmišljavajući poklone za naše najdraže kao i veliko pospremanje doma preplavljuje nas dodatnim opterećenjima, a vremenom smo uvijek ograničeni i svaki puta nam nedostaje još koji sat.

Za promjenu, ovih blagdana možemo promijeniti način na koji to doživljavamo i uključiti sve ukućane u pripreme za ovogodišnje blagdane.

Umjesto da se mrštite i prigovarate, jednostavno okupite svoje najbliže i zajednički se dogovorite kako ćete podijeliti svoje obaveze i kako svatko može doprinijeti kako bi sve prošlo sa više zabave i osmijeha i tako ostalo više vremena za zajednički odmor i uživanje.

Kako ne možemo promijeniti okolnosti u kojima smo se našli, a posebno ne ljude koji čine te okolnosti, možemo krenuti od sebe, pa pokušajmo ovih blagdana učiniti nešto drugačije – svoj odgovor na stres koji se aktivirao vanjskim okolnostima.

Postoji jako puno alata koji vam mogu biti podrška u ovo vrijeme blagdana i praznika kako bi stabilizirali svoj unutrašnji mir, pa ako ste u potrazi upravo za takvim nečim, predlažem nekoliko koji će vam zasigurno pomoći i biti podrška vašoj emocionalnoj stabilnosti i odmoru od stresa.

1. Koristite svoj dah da postignete balans emocija – vježbe disanja

Jer ono što ne “teče” ostaje zaglavljeno i počinje stagnirati što vodi u mentalni i psihički stres.

Također su korisne vježbe opuštanja prije spavanja ili meditacija koje vam pomažu umiriti se i otpustiti sve brige i stres nakupljen na kraju dana, a ujedno omogućavaju nove mogućnosti i uspostavljanje ravnoteže i smirenosti nakon intenzivnijeg razdoblja stresa.

2. Promijenite način razmišljanja – na način kao da zamijenite vrpcu

Nema savršenstva i zato otpustite sve ono što vam više nije potrebno i ne podržava vas.

Pokušajte staviti fokus samo na pozitivne misli, a one druge pustite neka prolaze bez da im pridajete značenje i na taj način nećete mislima privlačiti negativne ljude, događaje i situacije.

3. Budite nježni prema sebi i osluškujte svoje želje i potrebe – afirmirajte

Tu će vam svakako pomoći kreiranje svojih osobnih afirmacija. Afimacije su sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem trenutku koje ne sadrže negaciju. Što više i češće ih budete ponavljali to će one brže postati istina i vaša nova životna priča.

4. Sjetite se što vam je važno

Ako je to odmor i spavanje, odmorite se i naspavajte, ako je pospremanje, pospremite, ako je druženje, uživajte u druženju birajući društvo koje će vas razveseliti i u kojem ćete se osjećati ugodno. Bitno je da radite ono što želite i volite i da se pri tom zabavite.

5. Ne bojte se reći “ne”

Možda je baš ovo vrijeme pravi početak da donesete odluku kojom ćete se konačno izboriti za sebe i postaviti svoje granice. Ukoliko nešto ne želite, budite slobodni to izraziti bez osjećaja krivnje i grižnje savjesti da će vam netko zamjeriti i da ste učinili nešto loše.

Sjetite se da svaki put kada nekom kažete “ne” vezano za nešto što vam je oduvijek smetalo i uzimalo previše energije, rekli ste “da” sebi. A to je najvažnije.

I ne moraju svake godine blagdani biti samo popisivanje i obavljanje kupovine, spremanje velikih količina hrane i čišćenje, a time i užurbani i stresni, jer to im nije niti cilj – već prije svega, ljubav i toplina u našim srcima, pažnja i prihvaćanje sebe i svijeta oko nas, a kada otvorimo svoja srca za ljubav, bliskost i zahvalnost sigurna sam da je to puno više i bolje nego dozvoliti da prevlada sav taj blagdanski stres, jer uvijek može i drugačije, samo ako mi tako odaberemo.

Kopirati
Drag cursor here to close