Luvly

Ovo je švedski “Ikea automobil” koji košta 10.000 eura

Švedski proizvođač planira uskoro započeti s proizvodnjom gradskog električnog mikroautomobila s izmjenjivim baterijama, a od Ikee će "posuditi" način pakiranja njegovih sastavnih dijelova.
AutoMoto / Flash | 18. 04. 2023. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Luvly 

Iz Švedske smo navikli dobiti pametna i praktična rješenja u domeni namještaja, pa zašto ih ne bismo vidjeli i u području automobila? Tako razmišljaju u tamošnjoj kompaniji Luvly, koja je ime dobila na temelju kratice LUV (Light Urban Vehicle, tj. Lako Urbano Vozilo).

Ideja im je stvoriti mikroautomobil na struju, iznimno lagan, okretan i praktičan, niske potrošnje energije ali i napredih sigurnosnih karakteristika, prenosi Bug.

Mal i brz

Prvi model, koji će uskoro u serijsku proizvodnju, naziva se Luvly O. Masa mu je tek 380 kilograma, najviša brzina 90 km/h, u kabinu može smjestiti dvije osobe, a u prtljažnik teret ukupne zapremnine 267 litara. Automobil je dug 270 cm, širok 153 cm, a visok 144 cm.

Maleni je Luvly pogonjen strujom iz dvije baterije, ukupnog kapaciteta te 6,4 kWh.

Međutim, visoka efikasnost motora i malena masa znače da će mu i takav kapacitet ponuditi oko 100 kilometara dosega, što je za gradsku dnevnu vožnju sasvim pristojno. Da stvar bude bolja, svaka od baterija teži tek 15 kilograma, i moguće ih je – umjesto nadopunjavanja – brzo zamijeniti.

Tako, primjerice, možete jedan set baterija puniti u kući dok se drugi koristi u Luvlyju. Punjenje baterije na kućnoj utičnici trajalo bi tek sat vremena.

Pakiran kao namještaj

Kad je riječ o praktičnosti, Šveđani se ne zaustavljaju samo na vožnji. Naime, Luvly planira proizvodnju vozila učiniti modularnom. Tako bi se njegovi glavni dijelovi proizvodili na središnjoj lokaciji, potom pakirali u ravne kompaktne pošiljke, baš poput Ikeinog namještaja, pa bi ih se dostavljalo u tvornice za sklapanje.

Takvi bi pogoni mogli imati površinu od samo 2.000 m2, a samo jedan bi mogao opsluživati cijelo švedsko tržište. U njih bi stizali paketi, a automobili bi se sastavljali na traci i vrlo brzo isporučivali – bez obzira gdje u svijetu se malene tvornice nalazile. U jednom standardom transportnom kontejneru moglo bi se poslati dijelova za 20 automobila.

Na kraju, još poneka zanimljiva informacija: Luvly O bi na tržište mogao stići u tri konfiguracije, kao klasični putnički automobil, sportski coupé s tri kotača ili pak kao maleno dostavno vozilo. Planirana početna cijena za osnovni model je samo 10.000 eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close