Istraživanje

Negativne poruke: Pop i rock glazba loše o starijoj životnoj dobi

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 15:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pop i rock glazba daje loš primjer prikazujući starije ljude u negativnom svjetlu, fokusirajući se na njihovo propadanje i smrt, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Advanced Nursing, prenosi BBC.

Britanski znanstvenici proučili su glazbene arhive od 1930-ih do danas u potrazi za pjesmama koje spominju stariju životnu dob. Većina - 55 od 76 pjesama koncentrirala se na loše strane starenja. Na čelu "negativnog popisa" su Beatlesi i Elton John zajedno s grupom Pulp i The Who, javlja Hina.

S druge strane su Bob Dylan, John Lennon i Dusty Springfield koji su pohvaljeni zbog pozitivnih stihova u pjesmama Forever Young, Borrowed Time i Goin' Back. Voditeljica istraživanja Jacinta Kelly, predavačica na sveučilištu Anglia Ruskin, kaže kako je popularna glazba moćno oružje koje može utjecati na stavove i trebalo bi ju koristiti odgovorno.



"Primjerice Beatlesova pjesma When I'm Sixty Four smatra se optimističnom i veselom no stihovi :'kad ostarim, izgubim kosu, mnogo godina kasnije, hoćeš li mi slati čestitke za Valentinovo i rođendan bocu vina?', zapravo pita može li se nekoga tko je star još voljeti i to je zabrinjavajuće".

Isto tako pjesma grupe The Who "My Generation" ima stih koji glasi: "Nadam se da ću umrijeti prije nego ostarim", a Pulpova "Help The Aged" poziva slušatelja da ostarjelima pruži nadu i utjehu "jer im ističe vrijeme".

S druge strane Dusty Springfield pjeva da "starenje nije grijeh" a pjesma Johna Lennona objavljuje: "sad sam stariji, ah hah, budućnost je svjetlija".

Kelly kaže kako je poruka negativnih pjesama da su starije osobe krhke i predstavljaju teret i da to loše djeluje na samopouzdanje.

Kopirati
Drag cursor here to close