Iako je prevruće

Ne spuštajte roletne tijekom dana, čak ni ljeti

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti rolete podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine
Lifestyle / Flash | 02. 08. 2023. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ne spuštajte roletne tijekom dana, čak ni ljeti

Ljeti, posebno kada temperature postanu visoke , mnogi ljudi pokušavaju da rashlade svoje domove tako što spuštaju roletne i sprečavaju sunce da zagrije prostorije. Ipak, bilo bi dobro da se dobro razmisli o ovome, piše danas.rs.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti rolete podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine , što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom” , a znanstvenici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontroliranim uvjetima – u mračnoj prostoriji, u prostoriji sa prirodnom svjetlošću i u prostoriji sa ultraljubičastim (UV) svjetlo.

Nakon 90 dana, uzorci su prikupljeni i analizirani i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svjetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 posto brže u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 posto), a tek nešto više u prostoriji s prirodnom svjetlošću (6,8 posto). Osim toga, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu s respiratornim problemima..

Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem djelomično spustiti zavjese i tako spriječiti pregrijavanje u stanu – pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana. Ali također zapamtite da stan treba provjetravati barem ujutro i uvečer, kada nije prevruće.

 

Kopirati
Drag cursor here to close