Dani aktivizma

Mostar: Žene ukazivale na problem nasilja nad ženama

Lifestyle / Flash | 03. 12. 2016. u 18:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivistice Foruma žena SDP-a BiH širom Bosne i Hercegovine su se priključile obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i to organizacijom uličnih akcija koje su simbolično počele u svim gradovima u 11.55 sati.

Tim povodom, danas su se na Španjolskom trgu u Mostaru okupile žene radi skretanja pozornosti da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji nisu ekscesni oblici nasilja, nego da su rezultat sustavnih odnosa rodne neravnopravnosti i nerazmjernog odnosa moći između muškaraca i žena, priopćeno je iz Županijske organizacije Foruma žena SDP-a HNŽ-a.

''Razorna moć rodno zasnovanog nasilja sprječava žene da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu, narušava odnose u obitelji i zajednici i negativno djeluje na cjelokupno društvo. Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina'', navodi se u priopćenju.

Iz SDP-ove županijske organizacije ističu da su iznimno zainteresirani za potpuno razobličavanje rodno zasnovanog nasilja i poduzimanje mjera za njegovo suzbijanje do eliminacije, "jer je ono, uz druge faktore, jedna od zapreka postizanju ravnopravnosti i jednakopravnosti u društvu, a samim tim i bržem razvoju cjelokupnog društva", prenosi Fena.

''Želimo demokraciju koja podrazumijeva i paritet i punu participaciju, koja će osigurati rodnu ravnopravnost, pravo na dostojanstven život bez nasilja, pravo na slobodan izbor, pravo na slobodnu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, jednakost svih porodica i podršku za njihovu neprocjenjivu društvenu ulogu brige o svojim članovima, bez obzira o tome o kojem obliku obitelji se radi'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close