Skokovi s mosta

Hladna Neretva ne može odvratiti Mostarce od skokova

Lifestyle / Flash | 03. 12. 2016. u 18:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i svake sezone Mostar dostiže rekordne brojeve kada su u pitanju posjete turista. No, tako nije i tijekom zimskih dana. Ipak za razliku od proteklih godina kada je stara gradska jezgra u zimskom  bila potpuno prazna, ove godine turistički radnici bilježe blagi porast, pa su i skokovi sa Starog mosta za turiste aktualni i u prosincu.

Ni jako niske temperature nisu prepreka mostarskim skakačima da skoče u ledenu Neretvu. Iako je zimi cijena skoka skuplja i samo rijetki su spremni platiti - Semir je imao sreće te se hrabro odvažio na skok, piše N1.

"Hladnije je malo, ali sad kad sam skakao temperatura vode me je iznenadila, toplije mi je bilo u vodi nego vani", kaže Semir Kazazić, član kluba skakača u vodu.

Za vrijeme ljetne sezone, kada grad na Neretvi posjećuju turisti s različitih strana svijeta,Semir koji s mosta skače već 30 godina ima pune ruke posla. Tada bez sumnje svi skakači ostvare značajne prihode s obzirom da u tom razdoblju skaču i više od 10 puta dnevno. Za vrijeme zimske sezone tradicionalni skokovi sa Starog mosta prava su rijetkost, ali i atrakcija.

"Ljeti u sezoni kad skačeš spojiš ugodno s korisnim, nešto zaradiš a plus se rashladiš i osvježiš. Nego ono što je interesantno koji je mjesec i datum a ima još turista, sezona se produžila u odnosu na prošlu godinu kada u ovo vrijeme nisi mogao vidjeti čovjeka da pređe", dodaje Kazazić.

Zbog manjka sadržaja rijetko tko se odlučuje ostati na više dana. Iz godine u godinu povećava se broj turista , ali ne i noćenja. Uglavnom se radi o posjetama samo na nekoliko sati.
Ono što je veliki magnet za turiste to su tradicionalni visinski skokovi sa Starog mosta. No bez dodatnih dobrih sadržaja teško je očekivati da se turisti zadrže na više dana, što je svakako primarni cilj.

Očekivanja Turističke zajednice HNŽ za ovu godinu su se prema svim prognozama ispunila. Sigurno je da su brojni događaji, počevši od Red Bulla i tradicionalnih skokova, pa do raznih drugih manifestacija doprinijele većem broju turista.

"Činjenica je da se događa stanje da imamo sve kvalitetnije goste , tako da i potrošnja raste iz godine u godinu, tako da i tu vlada jedno zadovoljstvo", kaže Andrija Krešić, direktor TZ HNŽ.

Iako bi se reklo da stara jezgra ne spava zimskim snom kao što je to ranijih godina bio slučaj, trgovci koji su uporni tokom cijele zime kažu – ne isplati se.

"Nismo zadovoljni. Ali uvijek ima poneka grupa, sad su najbrojniji Malezijci, oni nam najviše kupuju", kaže Mirza Redžović, kujundžija.

Blizina Međugorja, kao jedne od top turističkih destinacija, uveliko doprinosi i Mostaru. Većinom su to isti gosti koji nakon svetišta posjete i grad na Neretvi. Očito je neophodno još mnogo raditi na dodatnim sadržajima koje bi Mostar učinile mjestom gdje će turisti dolaziti na više dana, a iz njega ići u posjetu okolnim mjestima.

Kopirati
Drag cursor here to close