Mostar Move Week

Park Fortica – prilika za razne aktivnosti u prirodi

Detaljan opis ove staze donosi nam Semir Behram mostarski trail trkač koji ovu stazu koristi za svoje trail treninge.
Lifestyle / Flash | 30. 05. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostar Move Week-a organizirano je druženje i uspon planinarskom stazom na Forticu. Jedan od glavni krivaca za veliki broj sadržaja na Fortici je Đani Rahimić predsjednik udruženja MTBA -Mostar. Rahimić navodi kako na Fortici mogu uživati građani svih dobnih uzrasta u aktivnostima poput brdskog biciklizma, sportskog penjanja, planinarenja, Zip Line-a, Via Ferrate, ili pak šetnji Sky-walkom sa spektakularnim pogledom na Grad.

Iako mnogi ne znaju, na Forticu se može uspeti i markiranom planinarskom stazom, ne samo onom asfaltiranom.

Detaljan opis ove staze donosi nam Semir Behram mostarski trail trkač koji ovu stazu koristi za svoje trail treninge. Behram ističe kako je uspon najljepše započeti sa Lučkog mosta, sa pogledom na Stari most, staza dalje vodi kroz sokak Braće Balaća, među Mostarcima poznatim kao ''Ružni sokak'', a on se nalazi preko puta Šantića parka. Uz strmi ''Ružni sokak'' ćete izaći ispred Srpskog groblja. Možete, komotno, uz Srpsko groblje stepenicama se uspeti do početka ''brda''. No, ako vam je pak neugodno prolaziti kroz groblje zvanični segment uspona počinje nekih pedesetak metara niže iznad podvožnjaka kod Hotela Eden, te prolazi stepenicama pored pravoslavne crkve. Ovaj segment možete naći na aplikaciji Strava.

Mostar Move Week - Pokrenimo Mostar / U sklopu Mostar Move Week-a organizirano je druženje i uspon planinarskom stazom na Forticu.

Kada ste konačno krenuli markiranom stazom putanja će vas voditi kroz kanjon isušenog potoka Dronjo, koji se zna pojaviti za vrijeme velikih padavina. Markacija je postavljena iznad samog ''korita''. Kako budete odmicali pogled na Mostar će postajati sve spektakularniji. Nakon nekih kilometar uspona ćete doći do račvanja staza. Lijeva staza će voditi prema brdu Stolac i njegovim austrougarskim kulama i Via Ferrati, no markirana staza će vam pokazati da nastavite pravo. Nakon par stotina metara će se vegetacija pojačati te je moguće da bude teže primjetiti markaciju, ali ona je zasigurno tu, stoga vam je potreban, moguće, izraženiji fokus. U ljetnim danima to neće biti problem jer će vegetacija biti ''spržena''.

Put će vas odvesti do lokaliteta ''Vučija glava'', koji je svojevrsni vidikovac, a nalazi se ispred ulaza u kompleks Vjetroparka. Na Vučijoj glavi će biti kraj uspona od otprilike 600 metara elevacije, ako uzmemo u obzir polazak sa Lučkog mosta, ako aplikaciju upalite od početka “brda”, tada će elevativni uspon biti oko 520 metara. Cijela dužina puta od Lučkog mosta do Vučije glave je oko 3 kilometra. No velika elevacija na ovako kratkoj putanji od staze pravi jako zahtjevan poduhvat za avanturiste čija kondicijska sprema nije na prosječnom nivou.

Mostar Move Week - Pokrenimo Mostar / U sklopu Mostar Move Week-a organizirano je druženje i uspon planinarskom stazom na Forticu.

Dalje, sa Vučije glave put ide asfaltom nekih 400 metara kada ćete sa desne strane primjetiti makadamski put kojim realno mogu ići terenska vozila. Nastavite tim makadamom. Ako budete pažljivo gledali vidjeti ćete strelicu sa lijeve strane, nakon nekih 150-200 metara, koja vodi kroz prekrasnu šumicu nekih 400 metara, a izaći ćete u podnožje asfaltiranog puta koji vodi na ''zastavu'' koja je sa SKY Walkom, Zip Lineom i ugostiteljskim objekom udruženja MTBA Mostar sigurno najposjećenije odredište na Fortici. A ako nastavite makadamom zanemarujući strelicu nova staza sa lijeve staze će se pojaviti nakon nekih 250 metara i to je staza koja vodi direktno na plato sa državnom zastavom. Napomene radi, ako produžite do kraja makadamskog puta doći ćete do prelijepog vidikovca sa pogledom na sjeverna predgrađa Mostara, na Rašku goru i na Mostarsko jezero.

Kada dođete na plato sa državnom zastavom obavezno je osvježenje sa domaćim sokom od Zove u već spomenutom objektu sa vrhunskim pogledom na Grad. Nakon toga ide povratak gdje se trebate  spustiti se na glavni asfaltni put. Tu će vam fokus pomoći da vidite strelicu nakon koje polazi staza, cijelim putem markirana, niz kanjon sa druge strane brda Stolac. Znači, cijela putanja preko kanjona isušenog potoka Dronjo obilazi brdo Stolac i spušta se u grad kroz kanjon sa druge strane ''Stoca''. Silazak će trajati nekih pola kilometra do 600 metara, što je mnogo isplativije nego nastaviti asfaltnim putem kojim će vam trebati 4 kilometra do magistralnog puta. Vrlo brzo ćete primjetiti prve kuće, nakon kojih će vam biti i više nego lako se spustiti do grada.

Kopirati
Drag cursor here to close