Generalna konferencija

Ministrica Gudeljević članove UNESCO-a podsjetila na pećinu Vjetrenicu

Govoreći o ulozi znanosti ministrica je izrazila uvjerenje da će zajednički rad na jačanju znanosti doprinijeti nadilaženju svih izazova na koje samo znanost može ponuditi odgovore.
Lifestyle / Flash | 10. 11. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Generalna konferencija UNESCO-a 

Generalna konferencija UNESCO-a održava se svake dvije godine i okuplja predstavnike svih zemalja članica UNESCO-a. Tijekom Generalne konferencije su predstavljena izvješća o aktivnostima Organizacije za prethodni razdoblja u različitim oblastima, usvojeni su srednjoročna strategija i proračun organizacije za iduće razdoblje, te razmatrane i usvojene inicijative za nove programe. Izvršen je izbor novih članova za upravljačka i radna tijela UNESCO-a.

U okviru ovogodišnje Generalne konferencije će biti obilježeno i 75 godina od osnivanja UNESCO-a, a ovim povodom će 12. studenog biti organizirana svečanost.

Tijekom Generalne konferencije održana je i debata s obraćanjima voditelja izaslanstava svih država članica UNESCO-a, na kojoj se u ime Bosne i Hercegovine obratila ministrica Gudeljević.

U svom obraćanju nazočnima ministrica Gudeljević je naglasila: „U suradnji s UNESCO uredom u Sarajevu uspješno radimo na identificiranju ključnih indikatora u obrazovnom i sektoru kulture što doprinosi našem boljem strateškom planiranju. Trenutno je veoma važna implementacija projekta 'Osmislimo obrazovanje ponovno! – Kreiranje boljeg obrazovanja za djecu za vrijeme i nakon krize uzročene COVID pandemijom'''.

Govoreći o ulozi znanosti ministrica je izrazila uvjerenje da će zajednički rad na jačanju znanosti doprinijeti nadilaženju svih izazova na koje samo znanost može ponuditi odgovore. Kao jedan od bitnih aspekata suradnje s UNESCO-m, ministrica je izdvojila medije i informatičku pismenost koja je u doba opće digitalizacije veoma važna i za BiH.

Na kraju obraćanja ministrica Gudeljević je podsjetila da su dvije nominacije iz BiH predstavljene ove godine, a riječ je o Pećini Vjetrenica i Una nacionalnom parku, te dodala da je prvi prirodni lokalitet, Prašuma Janj, uvrštena na listu svjetske baštine ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close