Razlozi

Meteorolog o mostarskoj magli

Meteorolog krajinović kaže kako je magla u Mostaru ''nije pojava koja nije zabilježena, jeste neuobičajena i ne događa se svake godine, ali u prošlosti je bilo takvih slučajeva''.
Lifestyle / Flash | 04. 01. 2023. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Siječanj u Mostaru ima određen broj dana s maglom, a najviše ih je zabilježeno 1983. godine. Tada je u Mostaru zabilježeno, čak, pet dana s pojavom guste magle, što je, također, bilo vezano za anticiklonu i stabilnim vremenskim prilikama, kao što je slučaj i ove 2023. godine'', rekao je za Dnevni avaz Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ).

Foto: Bljesak.info / Stari most izgubljen u magli

Rekao je kako na tu pojavu i, uopće, vremenske prilike u dolini Neretve utječe anticiklona.

''Tlak je od 20 do 25 hektopaskala viši od normalnog, i upravo, u takvim okolnostima i takvim prilikama idealni su uvjeti za formiranje magle, čak, i na jugu naše zemlje'', kaže krajinović.

Kaže kako je magla u Mostaru ''nije pojava koja nije zabilježena, jeste neuobičajena i ne događa se svake godine, ali u prošlosti je bilo takvih slučajeva''.

Osvrćući se na informacije o tome da je, prema nekim aplikacijama kvaliteta zraka u Mostaru loša, Krajinović ističe da je FHMZ uoči Nove godine u Mostaru, na Bijelom Brijegu uspostavio stanicu za monitoring kvalitete zraka. Od 1. siječnja, kaže, otpočela su i službena mjerenja koncentracije zagađujućih materija SO2, NO2, CO, PM10, PM2.5 i O3.

''Kompletirana je federalna mreža mjernih stanica za kvalitetu zraka i na toj stanici je najsuvremenija oprema kada je u pitanju ovaj segment naše službe i svi podaci i informacije o polutantima u zraku se uvijek mogu pročitati na našoj službenoj stranici, odnosno, kolika su ta zagađenja'', kaže Krajinović i dodaje da su parametri u granicama koje kažu da je kvaliteta zraka dobra.

Iste ili slične vremenske prilike, dodao je za Avaz Krajinović, prema prognozama se očekuju i u narednih nekoliko dana, budući da je prostrana anticiklona diktira vremenske prilike ne samo u BiH, već i širom Europe.

 

 

Radijacijska magla u Mostaru

Zoran Zadro, meteorolog iz Mostara, kaže za Bljesak.info da je u Hercegovini magla rijetka pojava osim na sjeveru gdje se zna češće formirati u hladnijem dijelu godine.

''Magla nastaje kondenzacijom vodene pare u prizemnome zraku kada se zrak ohladi do temperature rosišta. Struji li zrak zasićen vodenom parom iznad hladnije podloge, nastaje advektivna magla, a hladi li se zračenjem od tla nastaje  radijacijska magla. Ovo što je bilo kod nas u Mostaru je radijacijska magla'', rekao je Zadro za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close