Ne bacaj

Kore od agruma iskoriste na najbolji način

Od sada za zauvijek – nikad ne bacaj kore od citrusa, nego su savršen dodatak marinadama, umacima, tortama, kolačima…
Lifestyle / Flash | 03. 02. 2023. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Profimedia  / Ilustracija

Znaš li da se u kori citrusa nalaze sva njihova aromatična ulja? Zato ih nikad ne bacaj. Čak i ako je kora prskana kemijskim pesticidima i bojama kako bi se pojačala njihova prirodna boja.

Iako takvi postupci rijetko utječu na plod iznutra, utječu na koru, pa ako ne nisi u prilici odabrati neobrađene agrume, možeš ih prije upotrebe blanširati kako bi se uklonile eventualne kemikalije iz kore.

Od blanširanja do marinada

Najlakše ćeš ih blanširati tako da trake od kore staviš u cjediljku ili vrećicu od muslina pa ih potopiš u kipuću vodu na 1 do 2 minute. Naribana kora limuna, naranče ili limete pravi je odabir za razne marinade i umake kojima želiš dati laganu citrusnu aromu. Debelo narezana kora može se, pak, staviti u bouquet garni ili u staklenku šećera.

Citrusi su savršeni i kao ukras – primjerice, žlicom izvadi meso citrusa pa koru serviraj kao 'posudicu' za sorbet, sladoled ili salatu od voća i povrća.  

Može i kao ukras, ali i sastojak začinskim mješavina

Citrusi fantastično idu uz sve slatko, a osim kao idealan ukras u tortama, kolačima i sladoledima, kore možeš i skuhati u sirupu od nara (grenadine sirup) kako bi poprimila jarkoružičastu boju. Svježe naribana korica limuna neizbježna je u marinadama, a temelj je klasika među talijanskim začinskim mješavinama poput gremolate koja se stavlja na pirjanu teleću koljenicu neposredno prije posluživanja.

Isto tako, kora agruma vrlo je ukusna u kombinaciji sa svježe mljevenim paprom, solju, maslinovim uljem i parmezanom – koji tvore besprijekoran umak za tjestenine! Ušećerena kora od agruma osnovni je dio tradicionalnog božićnog kolača Panforte.

Kopirati
Drag cursor here to close