Trik sa sodom?

Koji je najsigurniji i najbrži način za uklanjanje vruće masti iz tave?

Srećom, vaša kuhinja je već opskrbljena svime što vam je potrebno kako biste se brzo riješili lokve vruće masti
Lifestyle / Flash | 04. 04. 2023. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znamo da nije dobro vruću mast iz tave jednostavno izliti u sudoper. Cijevi se mogu vrlo lako zaštopati i oštetiti vrelom masnoćom. Iz istog je razloga nije dobro ni bacati u školjku. Uz to, morat ćete ju odmah temeljito oprati jer će ostati tragovi masnoće. Umjesto toga neki radije izliju vruću masnoću u posudu, koju izdvoje za tu namjenu, pa kad se mast ohladi izliju u plastičnu bocu i bace u smeće. Ili u aluminijsku foliju od koje improviziraju malu posudu, pa bace kad se mast stvrdne.

No ovo ne vrijedi ako se rješavate iskorištenog ulja jer se ono neće stvrdnuti. Osim toga, vruću masnoću ne možete odmah uliti u plastičnu posudu, pa je rješenje ostaviti u tavi i uzeti drugu tavu ako vam ona baš odmah treba za daljnje pripremanje obroka, ili vruću masnoću najprije istresti u drugu posudu i oprati korištenu tavu.

Da ne govorimo da vrela mast i dalje cvrči i prska uokolo... Uglavnom, dosta posla i nereda kako biste se riješili vrućeg ulja iz tave.

Postupak je jednostavan

''Srećom, vaša kuhinja je već opskrbljena svime što vam je potrebno kako biste se brzo riješili lokve vruće masti, jer sve što trebate je natrijev bikarbonat, odnosno obična soda bikarbona'', savjetuje Lifehacker.com.

Postupak je jednostavan: bacite malo sode bikarbone na mast, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim je promiješajte i ostružite. Dobit ćete masnu pastu, koja će i dalje biti vruća, stoga je nemojte izliti u plastičnu posudu, ali možete u neku drugu, kojoj toplina ne smeta. Soda bikarbona će apsorbirati masnoću, a istovremeno će spriječiti daljnje izgaranje. Soda bikarbona, naime, oslobađa ugljični dioksid kada se zagrijava, a za razliku od kisika, ugljični dioksid ne podržava izgaranje. Također, soda bikarbona neće ogrebati vaše posuđe, čak ni ako tava ima neprianjajući premaz.

Dodatna korist sode bikarbone je ta što će ugasiti ako još gore sitni komadići mesa ili mrvice te smjesa neće toliko prskati, što znači da je manja vjerojatnost da ćete proliti vruću masnoću na sebe ili oko štednjaka. Nakon što se ohladi, bacite masnu pastu u smeće. Operite ili obrišite tavu ili lonac kao i obično. Odlično.

U praksi

Novinarka portala Živim.hr prosula je sodu bikarbonu na ulje u kojem sam prethodno ispekla meso. Doista se ništa opasno, a ni spektakularno nije dogodilo. Smjesa se vrlo malo zapjenila, nije ‘cvrčala‘ ni prskala. Svejedno je potrebno čekati da se masnoća ohladi da bi je uklonili, a tavu je također trebala malo energičnije očistiti.

Zaključak - ako imate u kući sodu bikarbonu, možete je posipati po vrućoj masti u tavi i placebo efektom uzdati se da to lakši i brži način rješavanja vruće masti iz tave.

Placebo efekt je priznati način liječenja, koji počiva na uvjerenju da nam nešto pomaže, pa se to doista i dogodi, pa zašto ne bi bio primjenjiv i u uklanjanju masti iz tava. Konačno, soda bikarbona je lužina, pa može biti izvrsno sredstvo za otapanje masnoće. No, iskreno, u ovom je slučaju jednak učinak sa sodom bikarbonom i bez nje.

Kopirati
Drag cursor here to close