"Polovica s maksimalnom temperaturom"

Klimatolog upozorava: Pred nama je jedno od najpaklenijih ljeta

Klimatolog Goran Pejanović upozorava da će ljeto 2024. biti jedno od najpaklenijih do sada.
Lifestyle / Flash | 14. 03. 2024. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako službeno još nije gotova, ova je zima već oborila mnoge rekorde te je svrstana među najtoplije zime još od 1888. godine.

A sudeći prema dosadašnjim prognozama i rekordnim temperaturama koje su se dogodile nakon toplijih zima, pred nama je vjerojatno jedno od najpaklenijih ljeta, što za Blic potvrđuje i klimatolog Goran Pejanović, zamjenik ravnatelja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, prenosi Jutarnji list.

"El Niño"

Napominje da su ljeta i zime u Srbiji sve topliji, a jedan od razloga tome su klimatske promjene, odnosno, globalno zagrijavanje, zbog čega je temperatura na cijelome planetu porasla za preko 1 stupanj, a u Srbiji za čak 2 stupnja, ako gledamo razdoblje od 1951. godine. Srbija se naime, zagrije više i brže od svjetskog prosjeka.

Kao drugi razlog sve toplijih godina, osim klimatskih promjena, Pejanović navodi atmosfersko-oceanske pojave. Klimatolog podsjeća da smo prošle i ove zime imali vrlo topao Tihi i tropski ocean.

Riječ je o fenomenu poznatom kao "El Niño", koji pridonosi porastu godišnjih temperatura.

"Što se tiče idućeg ljeta, za tu prognozu koristimo numeričke modele prognoze klime za duža razdoblja. Prema rezultatima modela, temperatura zraka trebala bi biti iznad prosjeka uz odstupanje od 2 stupnja. Recimo da bi prosječne sezonske temperature bile od 21 do 25 stupnjeva, a u višim brdsko-planinskim predjelima od 13 do 18 stupnjeva. Ipak, ono od čega se najviše strahujemo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim sustavima", kazao je Pejanović.

Od 35 do 60 dana 

Prema istom proračunskom modelu, tijekom ljeta 2024. očekuje se prosječna količina oborina, od 160 do 250 milimetara po četvornom metru, a nešto više bi ih bilo u gorskim predjelima, oko 220 do 290 milimetara po četvornom metru.

Goran Pejanović ističe da bi ovo ljeto broj dana s maksimalnom temperaturom iznad 30 stupnjeva trebao biti od 35 do 60.

"Treba očekivati da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva!". 

Klimatolog zaključuje da je pred nama dugo toplo ljeto te poručuje da se pripremimo na toplinske udare.

"No, nije samo riječ o visokoj temperaturi, već zbog klimatskih promjena dolazi do porasta udjela vodene pare u zraku, a ukupno visoka temperatura i povećana vlažnost zraka za 15 posto više u odnosu na ranija razdoblja, iscrpljuju tijelo. Vlaga se povećava zbog isparavanja oceana i tla. Recimo, ako je vlažnost zraka 50 posto, a temperatura 30 stupnjeva, onda je efektivna temperatura već 35 stupnjeva, što je blizu tjelesne temperature i teško je reagirati u takvim situacijama", upozorava srbijanski klimatolog. 

Kopirati
Drag cursor here to close